на живо

Рой Ходжсън и Уейн Рууни към феновете: Не на насилието

Треньорът и капитанът на Англия уплашени, че отборът може да бъде изхвърлен от европейското

Getty Images

Броени дни преди втория си мач от Евро 2016 във Франция – в четвъртък срещу Уелс, треньорът на Англия Рой Ходжсън и капитанът Уейн Руни, призоваха феновете да стоят далеч от конфронтация и сбълъсъци с чужди агитки.

УЕФА заплаши британците с изхвърляне от първенството на Стария континент заради кървавото меле с руски хулигани в събота на „Стад Велодром” в Марсилия. Същата тежка санкция грози и Сборная, а решението на Европейската централа се очаква да бъде оповестено във вторник.

„Като мениджър на Англия, съм изключително загрижен за заплахата, която е надвиснала над нас като отбор, както и за санкцията, която може да ни бъде наложена. Работихме здраво, за да стигнем до тук и искаме да продължим напред, използвайки само силата на футболните средства. Оценяваме вашата подкрепа, но ви призоваваме да стоите далеч от неприятностите във Франция”, казва Ходжсън във видеото, споделено от Футболната асоциация на Англия в социалната мрежа Туитър по-рано в понеделник.

Капитанът на англичаните Уейн Рууни помоли феновете да не създават допълнително напрежение, което може да доведе до дисциплинарно наказание на отбора.

„Искам да благодаря на феновете на Англия за подкрепата срещу Русия. Сега ни престои още един голям мач срещу Уелс. Моля всички, които нямат билети за този двубой, да не пътуват. А тези, които вече имат, да бъдат разумни и да продължават да подкрепят футболистите, но показвайки любов и феърплей по трибуните”, коментира Рууни.

В събота на „Стад Велодром” в Марсилия част от руската агитка прескочи огражденията и нахлу в сектора с привърженици на „Трите Лъва”. В резултат на това 51-годишен британец е в тежко състояние в болница, а други 35 души са тежко ранени. Френските власти се заканиха, че ще екстрадират всеки, който бъде признат за виновен за инцидента.