на живо

Роналдо или Меси: вечният спор

Феновете на двамата продължават ожесточените спорове за това кой е по-добър, кой е отбелязал повече голове и кой е спечелил по-значимите трофеи

Getty Images

Лионел Меси и Кристиано Роналдо са безспорно двамата най-велики футболисти на нашето поколение. През последното десетилетие никой не успя да се доближи дори и малко до класата на двете суперзвезди, които не спират да печелят отличие след отличие и да чупят рекорд след рекорд.

Феновете на двамата обаче продължават ежедневните, ожесточени спорове за това кой е по-добър, кой е отбелязал повече голове и кой е спечелил по-значимите трофеи. В следващите няколко абзаца ще разгледаме ключовите факти, които футболните фенове споменават, когато дойде ред за сравнения.

Голове във финали:

До ден днешен и двамата са записали участие в 1/16 финални срещи. По този показател аржентинският маестро има доста голямо предимство пред капитана на Португалия. Меси е вкарал общо 25 гола, включително и тези в мачовете за Суперкупата на Испания, докато Роналдо има 14.

Голове в Шампионската лига

Въпреки тоталната доминация на "Барселона" в Европа в края на миналото и в началото на това десетилетие, вечният враг от Мадрид успя да навакса откъм участие на финали през последните няколко години. При спечелването на десетата титла през сезон 2013/2014 пък №7 на "Реал" Мадрид отбеляза 17 гола в един сезон на турнира, което продължава да бъде най-доброто постижение в "Лигата на най-богатите". През изминалата кампания Роналдо бе близо да подобри постижението си, но спря на кота 16. 

При голмайсторите в Шампионската лига Лионел Меси се намира непосредствено зад португалския си колега с отбелязани 14 попадения, а това се случи през сезон 2011/2012. Когато обаче стане дума за спечелени трофеи в Шампионската лига, звездата на каталунците е с минимално предимство - 4 титли срещу 3-те на Кристиано. 

Най-добрият в Европа за всички времена

В историята на европейските състезания играчът на "Реал" е реализирал общо 98 гола, докато любимецът на каталунските запалянковци е с два по-малко - 96. Ако добавим и попаденията в срещите на национално ниво, Роналдо отново печели спора пред капитана на Аржентина (103 на 101). От друга страна обаче съотношението на отбелязани голове и изиграни срещи е в полза на Лео. Той е разстрелял противниковите вратари 475 пъти в 551 двубоя, а Роналдо е направил същото точно 504 пъти от 689 мача. 

Класация "Хеттрик":

Наградата за най-добър в тази класация отива за крилото на "белия балет". Той има 45 хеттрика през своята кариера, докато Меси е вкарал 3 гола в една среща в 41 различни случая. Предимство е за Роналдо и когато става въпрос за отбелязани хеттрика в една кампания - 3 за португалеца срещу 2 за Лео. 

"Златната топка"

Никой друг играч освен двамата не е печелил най-значимия индивидуален трофей в света, откакто Кака бе награден за най-добър футболист в света през 2007 г. През изминалите 9 сезона Меси е спечелил наградата 5 пъти, а Роналдо вдига "Златната топка" през останалите 4 години.