на живо

Румъния остана без допинг лаборатория

Местната агенция не съдействала на УАДА

Getty Images

Международната антидопингова агенция (УАДА) отне временно лиценза на румънската лаборатория заради липса на сътрудничество между двете организации и незадоволителни резултати. Санкцията влезе в сила още в сряда и по този начин румънците няма да могат да анализират проби от урина и кръв.

Според данни на УАДА, независима комисия вече е започнала дисциплинарно разследване срещу румънската агенция и наказанието ще остане в сила поне до неговия край. Само представителите на независимата комисия ще имат правото да препоръчат на Изпълнителния комитет към УАДА пълно възстановяване на дейността на румънската агенция.

По време на наказанието допинг пробите на всички румънски спортисти ще бъдат изпращани до лицензирана от УАДА лаборатория на територията на друга държава. С това международната агенция цели да запази "качеството на анализите, което също така помага и на самите спортисти".

Според информации в румънските медии, разследването на УАДА е превантивна мярка и цели да изясни дали временното решение на централата ще бъде утвърдено за постоянно. Причини за действията на контролния орган обаче все още не се споменават официално. Romaniatv.net твърди, че те се крият в последните положителни допинг проби на каякари и лекоатлети.

Най-големият скандал за последните години в Румъния пък беше свързан с Габриел Сънкръян, чийто бронзов медал от турнира по вдигане на тежести в Рио де Жанейро беше отнет след олимпийските игри.

Антидопинговата лаборатория в Румъния работи от 34 години насам и е единствената в Източна Европа с лиценз от УАДА, добавя romaniatv.net.