на живо

Руски комари тормозят англичаните на Мондиала (ВИДЕО)

Феновете на стадиона във Волгоград могат да вземат спрей против насекоми на трибуните

Getty Images

Англия победи трудно Тунис в първата си среща на световното първенство в Русия, но не неефективното нападение на "Трите лъва" беше най-големият проблем на световните шампиони от 1966 г.

Всъщност цял мач голмайсторът Хари Кейн и съотборниците му се бориха с руски нашественици. Те са малки, летят, жужат и... пият кръв. С една дума - комари.

Цели рояци преследваха футболистите по терена във Волгоград.

"Имаше много повече насекоми отколкото очаквахме. Влизаха в очите и устата ми", оплака се Хари Кейн след мача. 

За да преборят комарите, играчите се пръскаха със специален спрей, но това не попречи на насекомите с апетита на... Луис Суарес, да летят около тях. 

Снимка: Reuters

Не само футболистите се бориха с "нашествениците". На феновете им беше позволено да носят в себе си спрейове на трибуните и във фензоната, въпреки изключително строгите мерки за сигурност. С такива се бяха снабдили и журналистите, които отразяваха срещата.

"Лепят се за лицето и устата, влизат ти в носа и ушите. Заплитаха се и в косата ми. Пръскам се преди да легна, а на сутринта намирам мушички и комари на всевъзможни места по мен", разказа кореспондентката на Би Би Си - Натали Пъркс.

Обяснение за това нашествие има и то се нарича "неприятно стечение на обстоятелствата". Просто мачовете от световното първенство съвпадат с... размножителния процес при комарите. Стадионът във Волгоград пък се намира на брега на голямата река, където малките животинки живеят. 

Организаторите все пак се опитват да се преборят с комарите, като пръскат около стадиона. Местните обаче твърдят, че са свикнали и не им прави впечатление.