на живо

Рестартираха строителството на "Колежа", а Борисов обеща да помага

Това е исторически ден, заяви собственикът на "Ботев" Пловдив

"Ботев" Пловдив официално рестартира строителството на стадион "Христо Ботев". На събитието присъства премиерът на България Бойко Борисов, който бе посрещнат със скандирания "Ботев, Ботев" и "Колежа!".

Сред гостите бе кметът на Пловдив Иван Тотев, както и президентът на БФС Борислав Михайлов.

Няколко дни след посещението си на стадиона на "Арда" Кърджали премиерът обеща да помага при изграждането на "Колежа", но само когато види, че действително се извършват строителни дейности. Борисов допълни, че помощ ще получи и другият пловдивски гранд - "Локомотив".

"Строителите да се стягат да работят. В цял свят собствениците и частниците, които управляват клубовете, правят стадионите, но ние ще помогнем, като ви видя, че напредвате. Докато така стои кранът, без да работи, не може да очаквате помощ. Видя ли, че става, ще направим, каквото е необходимо. И за вас, и за "Локомотив" Пловдив. За да се събираме да гледаме хубави мачове, трябва да има добри стадиони", каза премиерът пред насъбралите се фенове.

Междувременно стана ясно, че правителството е одобрило допълнителни разходи по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2019 г. Средствата в размер на 2 500 000 лв. са предназначени за модернизирането на стадион "Арена Арда" в Кърджали.

"Вече помогнахме на "Арда" Кърджали. Знаете, че за първи път са в "А" група. Сега пътуват до Пловдив с коли и рейсове. Хората го искаха. Помагаме им за осветление и терен - това, за което помагаме на всички."

"Искам да помоля за нещо кмета и областния управител - за нас е по-лесно да не даваме и предпочитаме да не взимаме. Да направят така, че "Ботев" и "Локомотив" да плащат символична концесионна такса от 100 лева, а да не плащат по 60 000 лева, както е досега", добави Борисов.

"Това е исторически ден, който всички ще запомним. "Ботев" ще изгради този стадион, той ще получи четвърта категория от УЕФА. Това означава, че държавата подпомага тези проекти. Засега не сме кандидатствали във Фонда на фондовете, започваме с наши средства. Има още процедури, които трябва да минат. Около 25 милиона лева ще са необходими за изграждането. Засега започваме самостоятелно, ако е необходимо - както каза премиерът, ще помага", каза собственикът на "канарчетата" Георги Самуилов.

"Всяко начало започва с една малка крачка. Ще го завършим", добави той.

Реконструкцията на стадион "Христо Ботев" започна през лятото на 2013-а година. Съоръжението трябваше да е готово за две години. След фалита на КТБ обаче проектът бе замразен, а концесията, която изтече през 2018 година, бе удължена с две години след предоговаряне с Община Пловдив. За шест години е вдигнат само грубият строеж на южната и източната трибуни на стадиона. Инвестираните до момента средства са 10 милиона лева. Обектът е спрян на Акт 10.

По план "Колежа" трябва да е най-модерният стадион в България. Той ще отговаря на четвърта категория по стандартите на УЕФА и ще може да приема дори полуфинални срещи от Шампионската лига.