на живо

Съдийската комисия към БФС: Боят в Костинброд е плод на моментна емоция

"В тези дивизии основната идея е хората да отидат и да се разтоварят от работната и напрегната седмица", каза Георги Йорданов в предаването "Тази сутрин"

Съдийската комисия към БФС: Боят в Костинброд е плод на моментна емоция

Боят между съдията и футболиста на четвъртодивизионния "Торнадо" Безден Калоян Караджинов, който впечатли дори британското авторитетно издание "Скай Спортс", не е прецедент за ниските нива на първенството у нас и най-вероятно е плод на моментна емоция. 

Това заяви в предаването "Тази сутрин" членът на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Георги Йорданов. Той е убеден, че такива грозни сцени може да се избегнат, ако охраната на срещите в аматьорския футбол се засили.

"За жалост станахме свидетели на една грозна случка. Това по принцип е недопустимо, но се е случвало и преди в ниските дивизии, в областните групи. Този път станахме свидетели на новина в международния обмен. Станахме известни отново. Наказанията са справедливи и всеки един, който направи подобно деяние, трябва да си понесе отговорността. Това е плод на една моментна емоция. Сега може би Калоян Караджинов, който аз познавам, съжалява за действията си. В тези срещи може би охраната не е достатъчна и това е една от причините да се стига до такива грозни сцени", заяви Йорданов и добави:

"Всеки, който е бил на терена, знае, че адреналинът е на едно високо ниво. Някой път кръвта нахлува в главата и действията са извън мозъка. Нормално е. Емоциите бушуват по време на мач. Всеки излиза с идеята до победи, дори на това ниско ниво, където резултатите нямат никакво значение. В тези дивизии основната идея е хората да отидат и да се разтоварят от работната и напрегната седмица, да изпитат удоволствие. Това е основната идея за мачове от такова ниво. Нито резултатите, нито играят някакви финанси, които да определят поведението на футболистите. Може би всеки един избива някакви лични недоказани качества"

Караджинов получи наказание от 2 години спиране на състезателни права. 12 месеца пък няма да може да играе неговият съотборник Георги Георгиев, който също се включи в преследването на съдията.

Снимка: Lap.bg

Бившият международен съдия коментира и въвеждането на системата Видео-асистент рефер от плейофите на Първа лига. 

"Това, което направихме през изминалата година, е един дълъг процес. По отношение на подготовката на съдиите, мисля, че те са готови. Всички процеси, които се случват, са под мониторинга на ФИФА. Мисля, че на ниво подготовка на съдиите, те са готови. Сега текат технологични тестове на стадионите, където ще се провеждат мачовете - всички стадиони от Първа лига. Използването на системата VAR ще започне от плейофната фаза на Първа лига", каза Йорданов.