на живо

Сани Жекова: Трудно е! Плащаме големи суми в чужбина и се молим на колеги (ВИДЕО)

"Публиката тук е несравнима", каза българската сноубордистка след като спечели малкия финал в Банско

Lap.bg

Александра Жекова заяви, че подготовката ѝ за зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг върви трудно, тъй като в България няма достатъчно съоръжения за тренировка. Минути след като спечели малкия финал в дисциплината спийд бордъркрос на Световната купа в Банско, тя разкри, че ѝ се налага да плаща големи суми за подготовка в чужбина и да чака покани от отборите на своите конкурентки.

"Направихме програма максимум. Няколко пъти споменах през лятото, че имах контузия на глезена във важни моменти. Въпреки това успяхме да не изоставаме. Реално нашият проблем е, че няма с какво да бъдем една крачка напред пред моите конкурентки. С неимоверни усилия се опитваме да ги гоним. Не им се даваме лесно, но понякога не се получава. Все още липсва цялостен екип, нямаме затворено трасе, на което да можем да се подготвяме и това рано или късно се проявява в спортните резултати. За нас е трудно, защото трябва да плащаме много големи суми в чужбина, да се молим на колеги, за да можем да работим с тях. Тук е моментът да изразя огромната си благодарност на Австралия и Австрия, които ни поканиха на предолимпийската си подготовка. Добре, че са тези добри хора, за да свършим добър обем от работа във важен период", каза Жекова.

Тя остана 7-ма, след като отпадна на полуфинала. За Жекова предстои още един старт в Германия, преди да замине за Южна Корея, където на 9 февруари стартират Игрите.

"Искаше ми се класирането да е по-добро, да участвам на големия финал. Направихме всичко възможно и в тренировките, но с тези непосредствени промени на трасето, беше наистина много трудно и както видяхте, и най-добрите допускаха грешки. Трябваше много внимателно да се усети скоростта, да бъдем много прецизни, защото всеки сантиметър беше от значение. Все пак мисля, че се получи едно страхотно състезание. Публиката беше уникална и това, което те ни подаряват на нас като състезатели, е несравнимо с нищо", каза тя.