на живо

Съотборник на Лохте го посочи като инициатор на инцидента в Рио

Гънър Бенц отрече да е имало физически контакт между охранителите и плувците

Getty Images

Един от съотборниците на Райън Лохте и участник в инцидента на бензиностанция в Рио де Жанейро - Гънър Бенц, посочи шесткратния олимпийски шампион за основен инициатор на скандала.

20-годишният Бенц разказа, че е бил с Лохте, Джак Конгър и Джейсън Фейгън в нощта на скандала. Четиримата са се возили в такси и са отбили на бензиностанция, за да използват тоалетната.

"Тоалетна обаче нямаше и ние решихме да се облекчим зад сградата, в едни храсти. Не знам защо, но тогава Райън откъсна един от плакатите на стената", се казва в изявлението на Бенц, публикувано от Университета на Джорджия, чийто възпитаник е плувецът.

Снимка: Getty Images

Въоръжените охранители на бензиностанцията са предупредили плувците, а един от бразилците е насочил пистолет към тях, за да ги застави да седнат.

Лохте обаче не се е подчинил и е започнал спор.

"С Джак Конгър се опитахме да го накараме да седне. Райън и охранителят си размениха няколко думи, но не е имало физически контакт между тях", разказа американецът.

Това е първото изявление, в което се съобщават детайли за инцидента в Бразилия.

Снимка: Getty Images

Първоначално американските плувци обявиха, че са били ограбени. Властите в страната домакин на олимпийските игри се усъмниха във версията им и публикуваха запис от охранителните камери на бензиностанцията.

На него се вижда, че Лохте и компания влизат в пререкание със служителите, но обир няма.

Вчера шесткратният олимпийски шампион излезе с извинение във връзка с лъжата за грабежа. Джейсън Фейгън пък дари 11 хил. долара на благотворителна организация в Бразилия.