на живо

Счупените прозорци на българския спорт (ВИДЕО)

Залата по акробатика на ЦСКА е любима мишена на невръстни хулигани

Теория за счупените прозорци.

Звучи странно и леко налудничаво, но има точно такава теория. В нея се твърди, че когато обществото пропуска и не обръща внимание на малките нарушения на реда, с времето неизбежно се стига до сериозни престъпления.

Наскоро ви показахме плачевното състояние на комплекс „Червено знаме”. Някогашният храм на българското плуване, чиято разруха най-вероятно е започнала с един счупен прозорец. После с още един. И още един. И така до днес, когато от някогашните слава и блясък не е оцеляло абсолютно нищо. Останали са само парчета бетон и стърчаща арматура - гробница на погубени мечти и позабравени успехи.

Съвсем наблизо, в една друга зала, картината не е по-различна. Само дето в нея все още има живот – тренират деца, които мечтаят за успехи.

Съоръжението по акробатика на ЦСКА е долепено до плувния комплекс и от години е оставено на произвола на съдбата. Счупените прозорци се втренчват във всеки минувач. Трудно е да се предположи, че зад тях някой въобще спортува. При това – деца. 

На кого точно тези прозорци са пречили? С какво?

В събота вечер приключва и последната тренировка. Залата се заключва, всичко изглежда нормално. В понеделник заниманията се подновяват. Само че стъклата са потрошени.

Треньорите първи установяват нанесените щети и веднага се обръщат към органите на реда. След подадения сигнал обаче са нужни около четири часа, за да пристигне полицията. Отговорът е очакван. Няма как да бъде доказано кои са извършителите, следователно няма как да бъде издаден протокол. Обвинени няма, наказани – също.

Това не е първият случай, в който клубът е принуден да повика полиция. Наоколо често се навъртат хулигани в невръстна възраст с една единствена мисия - да рушат. Ученици, които прекарват свободното си време около залата. Но не за да тренират…

Сега целият под е набит с дребни стъкълца, които не позволяват нормален тренировъчен процес. Температурите са почти като външните. Усещат се свежият полъх на вятъра и капчиците дъжд. Завали ли, положението ще стане плачевно.

Гимнастическият трап също е неизползваем заради стъклата. Малки, големи, всякакви. За закупването на нов ще са необходими около 6000 лв. Сума, която за пореден път ще трябва да бъде извадена от джоба на треньорите или от родителите на близо стоте деца в клуба.

От ЦСКА силно се надяват, че държавното дружество „Сердика спортни имоти" ЕАД ще поеме разходите. Едва тогава състезателите ще могат да се върнат към провеждането на нормални занимания. Само след месец предстои световно първенство.

Въпреки състоянието на залата занимание не се пропуска. Тази сутрин децата обаче са имали доста необичайна задача – да съберат възможно най-много изпочупени стъкла. В кашони и легени...

Остава само надеждата, че поне в този случай теорията на американските социолози за счупените прозорци ще си остане просто теория. А не първата стъпка към тотална разруха…