на живо

Себастиан Фетел купи колекция картини на F1 - шампиони

Част от колекцията е портрета на Екълстън

Getty Images

Себастиан Фетел  се сдоби с колекция картини, посветени на 32 шампиони във F1, дело на художника Марк Дикенсън в съавторство с известния спортен фотограф Кийт Сътън. Картините са в характерния за Дикенс стил – комбинация на различни материали, злато, фотографии... Включени са и изказвания на пилоти и ключови фигури от света на F1 за един или друг от шампионите.

Фетел коментира: „Отдавна се интересувам от историята на F1 и пилотите, които са печелили титлата в този спорт. Преди три години, когато за първи път чух, бях удивен от този проект, но разбрах истинската ценност на тези картини едва когато видях завършените творби в Лондон миналия декември. Събраните от Кийт изказвания на различни хора ги допълват и дават отлична представа за шампионата. Знам, че тази колекция ще ме радва много години”.

Снимка: Getty Images
В колекцията естествено има и картина на Фетел, но Себастиан сложи ударението върху платното, посветено на Йохен Ринд, станал посмъртно световен шампион през 1970г.

„Ринд бе истински състезатели. Докато растях той бе вдъхновение за мен. Йохен бе фанатик в хубавия смисъл на думата – постоянно е търсел нови предизвикателства в надпреварите. Неговата гибел бе трагедия, защото той можеше да даде на F1 още много. Той бе велик шампион и съжалявам, че не успях да се срещна с него” – добави Фетел.

Марк Дикенс и Кийт Сътън са създали и картина, посветена на Бърни Екълстън, средствата от продажбата й ще отидат за детската болница Great Ormond Street Hospital в Лондон.