на живо

"Сейнт Луис" с първа Купа "Стенли"

"Блус" успяха да спечелят трофея при четвъртия си опит

Reuters

"Сейнт Луис Блус" е новият носител на Купа "Стенли"! Трофеят се счита за най-старият в Северна Америка и се връчва на победителя в Националната хокейна лига на САЩ и Канада. 

Състезанието за Купа "Стенли" (днес плейофите в НХЛ) стартира през далечната 1893 г., а от 1927 г. трофеят се връчва на хокейния шампион на САЩ и Канада.

Снимка: Reuters

За "Блус" това е първи ценен трофей! Отборът от Сейнт Луис игра на финал за 4-ти път. Те взеха участие във финалния плейоф през 1968, 1969 и 1970 г., но не успяха да спечелят. С успеха си тази година се превърнаха в 25-тия отбор (и 20-тия, който все още съществува), който е печелил Купа "Стенли".

За 17-ти път в историята двата финалисти изиграха всички 7 мача във финалния плейоф. "Блус" успяха да победят "Бостън Брюинс" с 4:1 във последния мач и постигнаха 4-ти успех, който ги направи шампиони.

Снимка: Reuters

Райън О'Райли бе определен за най-добър играч в плейофите, след като се разписа във всеки един от седемте финални мача. Това се случва за първи път от 1985 година насам и за втори път в историята. Легендарният Уейн Грецки беше единственият човек, постигал такъв актив.