на живо

"Сент Етиен" изтръгна трите точки в дербито с "Олимпик" Лион (ВИДЕО)

"Зелените" задълбочиха кризата при големия си враг

"Сент Етиен" изтръгна трите точки в дербито с "Олимпик" Лион (ВИДЕО)

"Сент Етиен" постигна монументално важна победа с 1:0 над "Олимпик" Лион в един от очакваните с най-голям интерес мачове в началото на сезона в Лига 1.

Преди началото на последната среща от деветия кръг "зелените" бяха закотвени на дъното в класирането, а само преди два дни ръководството на клуба направи треньорска рокада, поставяйки Клод Пюел на мястото на Жислен Прентан. Въпреки нестабилната обстановка обаче домакините се вдъхновиха от фантастичната подкрепа на екзалтираните фенове на "Жофроа Гишар" и измъкнаха скъпоценен успех с гол на Роберт Берич в последната 90-а минута на редовното време.

Снимка: Getty Images

Словенският нападател започна двубоя като резерва, но се появи на терена в 80-ата минута. Десет по-късно той предизвика емоционален взрив по трибуните, засичайки майсторски с глава центриране на Рияд Будебуз, който бе един от най-силно представилите се за "зелените" в срещата. До този оказал се решаващ момент и двата тима бяха доста предпазливи и имаха много малко възможности да се разпишат. Вратарят на гостите Антони Лопеш спаси опасни удари на Будебуз и Денис Буанга, докато в края на срещата колегата му Джеси Мулен отрази изстрел на Муса Дембеле. Най-чистият шанс за гостите пропиля Усем Ауар, който излезе сам срещу Мулен, но стреля встрани от вратата.

Броени минути след това "Сент Етиен" отбеляза попадението, чрез което записа първи успех в "Дерби Роналпин" от февруари 2017 г., след като бе загубил четири от последните пет издания. В исторически план "Ле Вер" вече има 44 успеха в 119 официални срещи между двата тима, докато "Лион" остава с 42 победи.

Снимка: Getty Images

Триумфът е изключително сладък и за Клод Пюел, който ръководи "хлапетата" между 2008 и 2011 г., но бе освободен, въпреки че през 2010 г. класира тима за първи път в историята на полуфинал в Шампионска лига. Наставникът, за когото "Сент-Етиен" е пети френски отбор в треньорската му кариера, изведе "зелените" до едва втори двубой без допуснат гол от началото на сезона. От своя страна "Олимпик" Лион допусна четвърта загуба с 0:1 в последните 7 кръга, в които тимът на Силвиньо няма нито една победа. Това е най-дългата негативна серия на "хлапетата" без успех в шампионата от 1996 г. насам.

"Сент Етиен" събра актив от 11 точки с втория си пореден успех в Лига 1 и се изкачи до 13-о място, докато "Лион" вече е 14-и с 9 точки. 

Снимка: Getty Images

Тагове:

лига 1