на живо

Сензацията Панчо Пасков отпадна на 1/8-финал

Нашият отстъпи с 6:15 пред германеца Матиас Сабо

Getty Images

Панчо Пасков отпадна на 1/8-финалите на сабя в Рио 2016 след поражение с 6:15 туша от германеца Матиас Сабо. 22-годишният българин обаче сътвори сензация при дебюта си на олимпийски игри. Макар че никой не го слагаше в сметките, в първия кръг той срази големия фаворит и действащ световен шампион Aлексей Якименко. Руснакът има общо 19 златни медала от значими първенства.

Пасков не успя да повтори силното си представяне и срещу 24-годишния Сабо - златен медалист с Германия в отборното световно първенство в Казан през 2014 г. Съперникът бързо поведе с 4:1, след това увеличи аванса си до 9:3 и 4:12, преди да затвори сблъсъка в своя полза.

Представянето на Пасков обаче е наистина впечатляващо. Особено предвид факта, че наскоро завърши трети курс в специалност "Стоматология" на Софийския университет. Той бе първият ни състезател по фехтовка с олимпийска квота от Сеул 1988 насам, когато участваха Николай Маринчешки, Николай Матеев, Георги Чомаков и братята Васил и Христо Етрополски.

Снимка: Getty Images

Софиянецът тренира от 10-годишен, възпитаник е на клуб "Свечников”. Негов треньор е многократният медалист на държавни първенства Ивайло Воденов. Най-големият му успех е второто място на Европейската купа в София през 2011 г.