на живо

Сензационен победител в първия старт от световната купа по ски

Вижте коя дама се спусна най-бързо в Зьолден

Getty Images/Guliver Photos

По много изненадващ начин започна новия сезон от световната купа по ски-алпийски дисциплини. Първото състезание в австрийския курорт Зьолден бе отредено за представителките на нежния пол, а те предоставиха на публиката зрелищна надпревара. След два драматични манша в гигантския слалом, с най-добро време на финала бе италианката Федерика Бриньоне. 25-годишната състезателка постигна първа победа в 99-те си старта от СК за шест сезона. До момента тя се бе качвала на почетната стълбичка седем пъти.

Ключов за успеха бе първият манш, в който Бриньоне взе солиден аванс пред миналогодишната победителка Микаела Шифрин. Американката опита да натисне с отлично второ спускане, но и то не бе достатъчно, за да настигне италианската си съперничка, която завърши с 0.85 сек по-добро общо време. Трета финишира австрийката Тина Вайратер, а най-бързата във втория манш Виктория Ребенсбург остана едва 12-та.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Линдзи Вон се отказа от участие в надпреварата, тъй като не е възстановена напълно от контузия. В същото време стана ясно, че носителката на големия кристален глобус от миналия сезон Анна Фенингер ще пропусне всички стартове от настоящия, след като претърпя операция на коляното. Тя получи травмата след тежко падане по време на тренировките в сряда.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Утре в Зьолден ще се проведе и гигантският слалом при мъжете.