на живо

Шампионът си отива

Световният и олимпийски първенец Владимир Кличко каза "Сбогом!" в най-правилния момент

Getty Images/Guliver Photos

Той си отива и затваря цяла глава от историята на световния бокс след себе си! Владимир Кличко сваля златните си ръкавици в най-подходящия момент - когато все още е на върха. 

На 41 години и с цели 15 стаж при професионалистите украинецът е видял, усетил и спечелил всичко. С неговото име може да се нарече цяла една епоха на ринга, а причината е ясна - Кличко доминираше по категоричен начин.

Всичко започва на 25 март 1976 г. В град Семей се ражда момче, което ще расте под влиянието на своя по-голям брат Виталий, който няма равен на ринга, и баща си Владимир - старши - генерал майор от съветските военновъздушни сили.

В началото на 90-те години на ХХ век братята Кличко започват тренировки по бокс в Полша, където... тероризират другите момчета, поне по думите на първия им треньор Йержи Кулей. Но пък и двамата са ненадминати на ринга. През 1993 г. Владимир печели първата си международна титла от европейското първенство за младежи. Следват години, в които той е неизменен участник във всяко награждаване на първенствата, в които участва. 

Най-големият му успех при аматьорите обаче си остава олимпийската титла от Атланта 1996 г. На финала Владимир побеждава Паеа Волфграм от Тонга в супертежка категория и за пореден път доказва, че прякорът "Доктор Стоманен Чук" му приляга напълно.

Снимка: Getty Images

Това е и един от последните мачове на Владимир при аматьорите. На 16 ноември 1996 г. той прави своя дебют на професионалния ринг в Хамбург. Кличко е млад, нахакан и уверен в своите възможности, което му помага да победи мексиканецът Фабиан Меза, а след него да запише още 23 успеха. 

Първото поражение при професионалистите на Владимир идва през 1998 г. Кличко губи с нокаут от Рос Пюрити, при това пред родна публика в Киев.

Следва нова порция безапелационни победи. На 14 октомври 2000 г. Владимир заема заслуженото си място на върха на световния бокс, а в ръцете му за първи път блести поясът в тежка категория, който печели след 12-рундово зрелище срещу Крис Бърд. 

Той защитава титлата си до март 2003 г., когато южноафриканецът Кори Сандърс се оказва по-съобразителен и успява да го нокаутира за 27 секунди. 

Следват години на пълна доминация на украинецът на ринга при най-тежките - 22 победи една след друга и титлата "Абсолютен шампион", след като успя да спечели поясите на всички федерации.

Те красяха масата за пресконференции, дома на Кличко, в който живее с красивата си съпруга Хейдън, и кръста и ръцете му до 2015 г. 

Снимка: Getty Images

Мачът с Тайсън Фюри изглеждаше лесен, докато ръката на украинецът не остана спусната в края, а британският "Джипси кинг" ликуваше.

Снимка: Getty Images

Последва зрелището на "Уембли", в което Кличко претърпя загуба от младока, тръгнал по неговите стъпки, Антъни Джошуа.

И тогава, след 2 поредни загуби, което е прецедент, легендарният боксьор реши да сложи точката на страхотната си кариера - след 69 мача и 64 победи (53 с нокаут). Той обеща на феновете си да се видят отново. Кличко просто не може да е далеч от ринга! Там изгради не само кариерата си, а и себе си, като личност. 

Сега той сваля ръкавиците в най-подходящия момент - преди да е паднал главоломно от върха. Украинецът ще остане вечният шампион, вечният фактор в бокса, поне през ерата в която всички живяхме - тази на Владимир Кличко.