на живо

Шампионката с ангелско лице и лъвско сърце

Как едно 13-годишно дете не спира да вдъхновява

Когато преди 2 години видях Екатерина Иванова за първи път, тя веднага ми направи силно впечатление. Бяхме на детски рожден ден. Видях едно красиво, нежно момиче, с невероятна харизма. Личеше ѝ, че спортува активно. Попитах я с какво се занимава. Тя ми отговори - с бойни спортове.

И не само. Беше почти на 12 години, а вече имаше световна и европейска титли в два спорта - кикбокс и таекуондо. Изключително скромна, тя все още не беше дала първото си интервю. След минута обаче останах без думи... разбрах, че Кати страда от диабет. И така, тя започна да ми разказва нейната история.

"По-различното при мен е това, че имам захарен диабет тип 1, при който е необходимо през определен час да си мериш захарта, да си биеш инсулина - ако ядеш и ако ти е висока. Има риск да ми падне захарта и по време на среща, което не е желателно. Това, че имаш диабет, не означава, че си по-слаб от другите. Напротив - показва, че има още много върхове, които да постигнеш", категорична е талантливата спортистка.

Болестта се отключва в детската градина. Едва 4-годишна, тя е подложена на тормоз от другите деца. Родителите ѝ избират да я запишат на бойни спортове, за да може да се защитава.

Благодарение на спорта и семейството си, Кати успява да се развива като личност. Благодарение на силната си индивидуалност, тя не спира да постига своите малки и големи успехи. Състезателка е на столичния клуб "АБЦ Файт". Има над 80 отличия, завоювани у нас и в чужбина.

Треньорката ѝ - Недялка Бачева, не крие, че е горда с успехите на своята състезателка. "Носи една огромна доброта в себе си, може би това ѝ помага да печели", казва нейната наставничка.

Средствата на семейството стигат само за няколко състезания годишно, но те не спират да търсят подкрепа от спонсори.

За сметка на това Кати има неограничената обич на двамата си по-малки братя - Владимир (на 9 г.) и Александър (на 5 г.) , за които каката е истински идол. Те са и най-гръмогласните ѝ фенове по време на състезание и викат така, че да ги чуят... и в съседния блок.

"Все пак това си е нашата сестра, не е на някой друг. Трябва да си подкрепяме семейството, защото това е нашето семейство ", категорични са малчуганите.

Тя е силна, красива, борбена и с добро сърце. Зад слънчевата усмивка и ангелското ѝ лице се крие истински боец. И не спира да го доказва. С всяка една победа.

Само преди дни 13-годишната Екатерина стана европейска шампионка по таекуондо в кат. до 45 кг при децата на първенството в Талин. Това е втора европейска титла за нея в тази възрастова група след Солун ‘2016.

През 2017 г. към двете титли – световна по кикбокс и европейска по таекуондо за своята възраст, Кати прибави в колекцията си и златния медал от европейското първенство в Скопие по кикбокс. Малко след това триумфира и с титлата на световния шампионат по таекуондо в Холандия.

Животът на Кати е вдъхновяваща история за силата на духа, смелостта, сплотеността на едно любящо семейство и мечтите. Мечтите, които Кати започна да покорява една след друга. Въпреки трудностите, въпреки страха.

Нейната история си заслужава да се разказва всеки път, когато тя стъпва на върха. Защото шампионката с ангелско лице и лъвско сърце е пример, че у нас се раждат талантливи деца, които с любовта на своите родители не спират да вярват в чудесата. И се борят всеки ден. Като Кати - истинска шампионка, родена да побеждава. Не само в спорта, но и в живота...