на живо

Шест български екипажа стартират на Източноевропейския офроуд шампионат (ВИДЕО)

Състезанието ще се проведе в Румъния този уикенд

Този уикенд (23-24 април) в Букурещ, Румъния стартира Източноевропейският офроуд шампионат. Заявка за участие в Баха 500 са подали 46 екипажа от България, Италия, Румъния, Русия, Израел и Украйна.

Страната ни ще бъде представена от шест екипажа. С бъгита ще стартират Николай Гочев/Тодор Христов и Валентин Гергов/Красимир Колев. При джиповете победа ще гонят Димитър Колев/Николай Колев, Венелин Градев/Златко Георгиев и Георги Антов/Ивайло Върбанов. Най-новият тандем Цветомир Иванчев и Ивайло Николов ще преследва титлата в  националния и източноевропейския шампионат с участия в Румъния, Гърция и България.

За първи път на това офроуд състезане се въвежда маратонски формат с дължина на единствения специален етап 500 км, без сервизни зони и прекъсвания. Това ще затрудни участниците, тъй като изисква голяма издържливост на екипажите и техниката. Предполагаемото време за преминаване на специалния етап е около 8-10 часа, при средна скорост от 70км в час. Румънското трасе включва и големи терени из Добруджа, полски пътища с малко горски участъци. Състезанието Баха 500 е известно със своите неравни терени и колебания в телпературата, които поставят специфични изисквания към участниците и състезателната екипировка. Силният вятър в района на трасето често закрива маркираните маршрути, което прави ориентацията още по-трудна.