на живо

“Шипка Дамасцена” кандидат за европейски кръг

Наблюдател от ФИА ще следи провеждането на състезанието

През предстоящия уикенд на добре познатото трасе на 7 км от град Шипка ще се проведе поредния кръг от шампионата по планинско изкачване. Организаторите са вдигнали максимално високо летвата и полагат огромни усилия за безупречно провеждане, защото ще има наблюдател – Волфганг Зауер от ФИА, който може да даде зелена светлина на кръга и да го направи част от европейския шампионат. Така ще се изпълни мечтата на поколения автомобилни ентусиасти и пилоти в България през 2018 г. да видим у нас най-добрите в планинските изкачвания.

До края на деня се приемат заявки за участие, а до момента е ясно, че ще стартират поне трима от досегашните победители – Николай Златков, Христо Манолов и Любен Каменов. В събота ще има три тренировъчни манша, а в неделя състезанието е в два, заради увеличената дължина на трасето – от 4300 м на 5100 м. То е с денивелация 5%, има 11 десни, 11 леви, 5 остри, 2 обратни завоя и две „S”-ки и финишира на 500 м от връх Шипка.

Според изискванията на Международната федерация са изградени специални зони за зрители и за журналисти, а основната цел е безопасното протичане на състезателния уикенд. Покрай чистото, бързо и много приятно за каране трасе се очакват много зрители, а стартът на надпреварата е в неделя, 23 юли, от 10:30ч.