на живо

Шведски вундеркинд постави нов световен рекорд в овчарския скок (ВИДЕО)

Мондо Дуплантис преодоля 5,90 м - резултат, който би му донесъл бронз, ако бе участвал в Рио 2016

Детето-чудо на световната лека атлетика Арманд Мондо Дуплантис пак накара световната спортна общественост да заговори за безграничните му възможности. 17-годишният швед постави нов рекорд на планетата при 20-годишните в овчарския скок. На състезание в Тексас, САЩ той „укроти” летва с височина от 5,90 м. С този резултат, ако бе участвал на олимпийските игри в Рио през 2016-та той би спечелил бронзов медал.

Мондо Дуплантис е световен шампион за момчета през 2015 г. Държи всички световни рекорди при децата и юношите във възраст 7-12 години. Първият рекорд поставя, когато е в първи клас. Едва навършил 10, преодолява 3,86 м като това е най-добро постижение на планетата при 11 и 12-годишните.

Мондо произхожда от спортно семейство. Баща му Грег Дуплантис е американец, бивш състезател в овчарския скок с лично постижение от 5,80 м (резултат, задминат вече от самия Мондо – б.р.). Майка му Хелена е шведка – бивша волейболистка и състезателка по седмобой в леката атлетика. Талантът има двама по-големи от него братя. Арнолд също се занимава с овчарски скок и участва от името на Швеция на световните първенства за юноши през 2009 и 2012 г. Антоан също започва с овчарски скок, но впоследствие се отдава на бейзбола в гимназията.