на живо

Пранди и Желязков ще водят мъжкия национален тим по волейбол (ВИДЕО)

Иван Петков остава начело на женския отбор

Пранди и Желязков ще водят мъжкия национален тим по волейбол (ВИДЕО)

Досегашният национален селекционер Силвано Пранди ще продължи да води мъжкия тим на България в тандем с треньора на "Нефтохимик" Николай Желязков. 

Това беше решено на заседание на Управителния съвет на Българска федерация волейбол, което се проведе онлайн.

Снимка: paokvolley.gr

Селекционер на женския национален тим остава Иван Петков. 

Пранди започна втория си период начело на "лъвовете" в края на 2018 г. Той не успя да класира националите на олимпийски игри, а решението му за важния квалификационен турнир във Варна да не разчита на едни от най-опитните играчи - близнаците Георги и Валентин Братоеви, центъра Николай Николов, диагонала Николай Учиков и либерото Владислав Иванов, предизвика редица полемики. 

Под ръководството на Пранди националите отпаднаха на осминафинал на европейското първенство през 2019 г., записвайки най-лошото класиране на тима от 14 години насам.

Снимка: FIVB

72-годишният италиански специалист ръководи българския тим през 2009 г., когато "лъвовете" спечелиха бронзови медали от европейското първенство. 

Желязков беше треньор на мъжкия национален отбор по време на първите европейски игри в Баку през 2015 г. Тогава "лъвовете" спечелиха сребърен медал.

Идеята на Българската федерация по волейбол е Желязков да започне като помощник на Пранди, а след това да застане на треньорския пост. Тандемът вероятно ще дебютира начело на тима още през 2020 г. Квалификациите за европейското първенство през 2021 г. все още не са отложени заради коронавируса. Те трябва да се проведат в през август и септември. България е в група с тимовете на Израел и Австрия.

На заседанието на Управителния съвет бяха избрани и треньори при подрастващите.

Снимка: БГНЕС

За селекционер на младежкия национален отбор федерацията утвърди Найден Найденов. Отборът до 18 години ще води Мартин Стоев, а кадетите са поверени на Виктор Карагьозов.

Девойките до 19 години ще води Габриела Айшинова. Поради липса на достатъчно кадри за представителните състави до 16 и до 17 години, те ще са обединени в една формация и поверени на Диян Боюклиев. Ръководството на централата реши всички национални отбори в женското направление да бъдат под прякото наблюдение на Иван Петков. За отговорник по физическата подготовка на тимовете на България бе назначен Юлиян Караберберов.

Снимка: CEV