на живо

Силвия Дънекова: Ще заведа иск срещу Световната антидопингова агенция (ВИДЕО)

Лекоатлетката е сигурна, че изследваната урина не е нейна

Lap.bg

Уличената в употреба на допинг на олимпийските игри в Рио де Жанейро лекоатлетка Силвия Дънекова ще заведе съдебни искове срещу Световната антидопингова агенция, Българската антидопингова агенция и Българската федерация по лека атлетика.

Състезателката на 3000 м с препятствия е убедена, че изследваната в олимипйската лаборатория проба не е нейна или е съхранявана неправилно.

"Първо ми взеха урина и видях в профила си в сайта, че резултатът е негативен. След това дойдоха да ми взимат само кръв. Това не ме е накарало да се притесня. Взеха ми и урина. Първата ми проба на урината беше с ниска плътност, за това хапнах един сандвич. Живота в селото си продължи, аз очаквах да направя това, за което съм отишла в Рио.

Дойдоха документи, в които се казва, че съм дала положителна допинг проба.

Поканиха ме в антидопинговата лаборатория, която е построена специално за игрите в Рио. Аз обаче реших нищо не разбирам и пратих лекаря на националния отбор д-р Ангел Лозанов. Те обаче извадиха урина с различна плътност. За мен това значи или че урината не е моя, или че не е съхранявана правилно. Аз обаче ще се боря срещу тази несправедливост срещу себе си", разказа тя.

Снимка: Lap.bg

Дънекова е наела адвокат, който да се погрижи за представянето ѝ в съда. Георги Стефанов заяви, че ще подаде искове в рамките на 2 седмици пред български съд, тъй като процедурата пред Спортния арбитражен съд в Лозана е сложна и няма гаранция, че ще разгледа представените от състезателката доказателства.

„Ние сме тук след консултация със специалисти. Всички те са категорични, че няма как извлечената проба от урината да увеличи плътността си с 3 единици. Взета е проба с резултат 0,6 плътност, а е изследвана с 0,9.

Този препарат не дава никакъв резултат, ако не се комбинира с тестостерон. Все едно е пила чай. Представете си състезателка с дългогодишен опит да приеме препарат само да се уличи в това. Няма как да стане! Целта е да изчистим името на Силвия, а не тя да продължи да се състезава", каза Стефанов.

Състезателката категорично заяви, че не е приемала забраненото вещество еритропоетин (ЕПО) и се е доверявала изцяло на д-р Лозанов за своите хранителни добавки.

"Д-р Лозанов е още в Рио. Попълнил е документ за конфиденциалност и ще се изкаже пред журналистите когато се прибере. Аз не съм употребявала този препарат със сигурност. Ще се борим докрай, ще опитаме да изчистим името ми.", заяви тя.

Снимка: Lap.bg

Дънекова, която стана първият атлет, уличен в употреба на забранени вещества в Рио, не може да си обясни защо българската антидопингова лаборатория ѝ е отказала изследване след прибирането ѝ в България. Тя заяви, че не разбира и защо Българската федерация по лека атлетика и Министерството на младежта и спорта не са я защитили в тази ситуация.

"Първата ѝ проба е била чиста. Какво е накарало да искат втора, не е ясно. Искаме резултатите да бъдат анулирани. Дали е изследвана друга урина или е неправилно съхранявана, не знаем. Дали се е превърнала в жертва на заколение, не знам. Все пак тя е в края на кариерата си. Тя е единствената, която е многократно проверявана в Рио. Не казваме, че има някаква грешка, но защо не са проверявани шампионите?", попита адвокат Стефанов.

"Аз не се сърдя на никой. Не смятам, че има виновни. Ако ме оневинят, ще продължа живота си по по-нормален начин. В момента той е на пух и прах и аз започвам от нулата", завърши Дънекова.