на живо

Симон Байлс заяви, че системата в САЩ се опитва да потули случаи на насилие

Олимпийската шампионка разказа своята версия за сексуално посегателство от страна на бившия лекар на националния тим Лари Насър

Reuters

Олимпийската шампионка в спортната гимнастика от Рио де Жанейро - Симон Байлс, заяви, че властите в САЩ са се опитвали да потулят случаите на сексуално посегателство от страна на бившия лекар на националния тим на страната Лари Насър. 

Той беше осъден на общо 200 години затвор по обвинение за сексуално насилие, тормоз и блудство. Над 330 момичета и жени подадоха жалби срещу него, като Байлс беше една от тях.

Снимка: Reuters - Metropolitan police

Според нея от Асоциацията по гимнастиката на САЩ и Олимпийския и Параолимпийския комитет на страната са опитали да потулят случая. Тя изрази и недоверието си към ФБР.

"Не искам друга млада гимнастичка, олимпийски състезател или който и да е човек, да изпита ужаса, който аз и стотици други преживяхме, а и продължаваме да изживяваме и до днес, заради Лари Насър. Ние страдахме и продължавахме да страдаме, защото нито една от тези институции, сред които и ФБР, не направиха необходимото, за да ни защитят. Заслужаваме отговори. Насър е там, където му е мястото, но онези, които му го позволиха трябва да бъдат подведени под отговорност. Ако не се случи, това ще продължи да се случва и в други олимпийски спортове", заяви Байлс. 

Снимка: Reuters - Metropolitan police

В изслушването участваха и други гимнастички от националния отбор на САЩ в различни периоди - Али Райсман, Макайла Мароуни и Маги Никълс. Те описаха с подробности ужасните действие на Насър. 

Момичетата обвиняват агентите на ФБР, че са се забавили с разпитите по случая. Година след подадените жалби срещу Насър гимнастичките са били привикани да разкажат за случилото се. Първоначално разпитана е била само Мароуни, а след като скандалът придобива популярност, се заемат и с останалите показания.

Снимка: Reuters - Metropolitan police

Според представителите на Бюрото за разследване, показанията на момичетата ще им помогнат за оптимизиране на работата, а един от разследващите е уволнен.