на живо

"Синът ви никога няма да ходи": Деклан, който не се отказа и дебютира във ФА Къп

Флорина Иванова представи акцентите в спорта за изминалата седмица в предаването "Тази неделя"

"Синът ви никога няма да ходи": Деклан, който не се отказа и дебютира във ФА Къп

Mиналото лято 18-годишният Деклан Томпсън подписа първия си професионален договор с "Шефилд Уензди" и сбъдна мечтата си - да играе футбол. Мечта, която допреди няколко години изглежда невъзможна.

Деклан е с топка в крака от най-ранна възраст. На 5 започва да накуцва - откриват му заболяване на тазобедрената става, а родителите му чуват: "Синът ви може никога да не проходи". Следват множество операции, а 18 месеца ходи на училище в инвалидна количка. Гледа тъжно отстрани, когато съучениците му играят футбол.

Другите деца му се подиграват, но това само го амбицира. Започва да върви с проходилка... и да играе футбол. Крие се от родителите си, които са против това негово занимание, но това не го спира.

Със силата на волята си се изправя на крака. Дори отива на турнир в Америка, където предизвиква истински фурор. След това идва и договорът с "Шефилд Уензди", а това е само началото, защото миналата седмица Томпсън дебютира във ФА Къп.

Емоционалният момент е запечатан от семейството му, което гледа мача пред екраните. А при влизането на Деклан Томпсън в игра баща му се разплаква.

Тази и още интересни истории от света на спорта, вижте във видеото.