на живо

Сираков: Призовавам и министерствата да бъдат експедитивни като Борисов

"Подписването на договор за концесия ще ни помогне да намерим инвеститор", заяви собственикът на "сините"

Lap.bg

Собственикът на мажоритарния пакет акции на футболния "Левски" - Наско Сираков, призова Министерството на младежта и спорта и Министерство на икономиката и туризма да задвижат бързо процедурата по отдаване на концесия на стадион "Георги Аспарухов". 

След заседание на Министерски съвет на 17 февруари, спортният комплекс беше включен в Плана за концесии на правителството за периода 2021-2027 г. Предстои тепърва да бъде определен концесионер за стадиона, на който "сините" играят своите мачове от 1963 г. По този начин ще бъде решен казусът със собствеността на "Георги Аспарухов", тъй като клубът няма договор за използване на съоръжението, а държавата всяка година отделя около 80 000 лв. за данъци за комплекса.

"Държавата не ни е дала стадиона на концесия. Това беше първата стъпка. Използвам случая да благодаря лично на премиера Бойко Борисов, който направи и невъзможното в най-кратки срокове да направи тази първа стъпка и показа, че е съпричастен към съдбата на целия български спорт и в частност на футбола. Жалко е, че не можем да му се отблагодарим както подобава за положените грижи", заяви Сираков и добави:

"Искам да призова институциите, които са под него - Министерство на спорта и Министерство на икономиката, да бъдат също толкова експедитивни и да ни помогнат да доведем тази първа стъпка до финалната линия, да пресечем финалната линия в най-близко бъдеще"

Снимка: Lap.bg

Новината за включване на стадиона в плана за концесии идва дни, след като самият Сираков призова министър-председателя Бойко Борисов да помогне за дострояването на Сектор "А". Футболният клуб започна модернизация на стадиона през 2013 г., след като събори една от трибуните. Целта беше цялото съоръжение да бъде обновено до 2018 г. "Сините" обаче успяха да изградят на ново само един сектор и то без поставянето на козирка.

Снимка: Lap.bg

"И в мечтите, и в плановете ми е "Левски" да има нов стадион от преди 9 месеца, когато получих акциите. Това е основното нещо, което ме вълнува. Борбата за оцеляване продължава при нас. Ако искаме наистина на превърнем "Левски" в един европейски отбор и да стъпи на съвсем друга основа, първото и основно нещо е да успеем да намерим партньор или стратегически инвеститор и да имаме един европейски стадион. Без това нещо няма как да се получи.", заяви Сираков.

След оттеглянето на бившия финансов благодетел на тима бизнесмена с няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков и основния спонсор - негова компания за лотарийни игри, клубът е в тежко финансово състояние и в последните месеци се финансира предимно от дарения на фенове. 

Снимка: Lap.bg

"Разбира се, че няма да има държавно финансиране. Ние сме частно дружество. За това получихме отговор от държавата на моята молба за Сектор "А". Самият той е недостроен и е собственост на акционерното дружество. Няма механизъм, по който държавата да отпусне финансиране. Държавата прави и се надявам да направи това, което искаме да доведем до финалната права. От тук нататък топката е в нас. Мисля, че стигнем ли до подписване на договор за концесия, много по-лесно е да намерим инвеститори, с които да построим нов стадион", каза още собственикът на "Левски".