на живо

Жерар Пике напуска Испания след скандал със знамето (ВИДЕО)

Спор около една фланелка реши бъдещето на защитника в националния отбор

AS

Жерар Пике беше в центъра на полемиките в социалните мрежи след победата на Испания с 2:0 като гост в световна квалификация срещу Албания.

Видео:

Според много фенове защитникът на „Барселона”, който е отявлен каталунец, сам е отрязал испанското знаме от края на ръкава на фланелката си преди двубоя.
Пике е роден в Барселона и не малко пъти в медиите е заявявал позицията си, че Каталуния трябва да се отдели от Испания и да стане суверенна държава. Играчът дори има 9 мача за националния отбор на Каталуния, който не е признат нито от ФИФА, нито от УЕФА.
Снимка: Getty Images
Въпреки всичко това от над 6 години бранителят е основен футболист в състава на Испания и има зад гърба си над 80 двубоя с тима, световна и европейска титла.

Каква е истината?

Флагът на Испания се намира само на екипите с къс ръкав. Пике е използвал фланелка с дълъг ръкав, която впоследствие е срязал. Футболистът от много години насам често играе с тениска с дълги ръкави.  

След мача Пике дори е показал на журналисти, мястото където е срязал ръкавите си и че той всъщност не е премахвал испанското знаме, пише АС.
Снимка: Getty Images
В социалните мрежи обаче се проведоха спорове около това доколко 29-годишният централен защитник заслужава да играе за Испания и доколко го иска. Това накара футболиста да обяви, че ще се откаже от отбора след Световното първенство в Русия през 2018 г.

Изявление на Испанската федерация по футбол, цитирано от АС:

„Испанската футболна федерация иска да изяви подкрепата си към Жерар Пике в полемиката дали той е срязал испанското знаме от екипа си за световната квалификация срещу Албания.
Федерацията иска да обясни, че испанското знаме съществува само на версията на екипа с къс ръкав и не се включва във версията с дълъг ръкав, която Жерар Пике е използвал в мача. Липсата на испанското знаме може да се види и на екипа на Серхио Рамос (номер 15), който игра с фланелка с дълъг ръкав.

Жерар Пике е отразял ръкавите си, за да се чувства по-комфортно по време на игра, както са постъпвали и други футболисти.

Необоснованата критика към Пике провокира футболиста да напусне испанския национален отбор след световното първенство в Русия."
Снимка: Getty Images
Опитах всичко, но не мога да търпя повече. Днешният проблем с ръкавите е капката, която преля чашата. Те ме накараха да изгубя ентусиазма си от мачове с националния отбор и въпреки че след световното в Русия ще съм само на 31 години, аз ще се откажа”, заяви Пике, цитиран от Испанската футболна федерация.