на живо

Скандал в Доха: Атлетки се оплакаха, че ги снимат от „интимен ъгъл“ (ВИДЕО)

ИААФ цензурира кадрите от новите камери на стартовите блокчета

Камери, монтирани непосредствено до стартовите блокчета на стадиона в Доха, предизвикаха скандал на световното първенство по лека атлетика.

Непосредствено преди шампионата международната федерация (ИААФ) одобри нововъведението, което осигурява близки кадри на заемащите нисък старт спринтьори. Сега обаче чиновниците бяха принудени да въведат определени ограничения след оплаквания на германските състезателки Джина Люкенкемпер и Татяна Пинто.

Двете атлетки, които бягат на 100 метра, се почувствали притеснени от камерите точно преди най-важния момент - сигналът на стартовия пистолет. Според тях устройствата ги показват от "интимни ъгли".

"Смятам, че е много неудобно да се качвам над тази камера в оскъдния си екип, за да застана на стартовото блокче", споделя възмущението си Люкенкемпер. Нейната жалба и тази на колежката й бяха депозирани в ИААФ от страна на германската федерация.

Служителят на световната централа, който отговаря за телевизионните излъчвания на големите първенства - Джеймс Лорд, защити иновацията. Според него традиционните кадри показват само горната и страничните части от телата на спринтьорите, а новите камери улавят най-вълнуващите мигове точно преди старта.

След постигнатия компромис близките планове ще бъдат излъчвани само в моментите, докато спортистите заемат позиция на блокчетата, но не и когато телата им са застинали в покой. Освен това записите няма да бъдат съхранявани за постоянно, а ще се изтриват на всеки 24 часа.

Тагове: