на живо

Скопие продължава да мечтае! "Вардар" е на финал в шампионската лига

За първи път в историята македонски тим излиза в битката за трофея

ehffinal4.com

Огромна сензация поднесе отборът на "Вардар" Скопие на полуфиналите в шампионската лига по хандбал за мъже. В първия ден от турнира на финалната четворка, провеждащ се за осма поредна година в германския град Кьолн, македонският тим постигна малко очаквана победа над един от големите фаворити "Барселона". "Каталунците", които са рекордьори по спечелени европейски купи (9), бяха надиграни с 25:26 гола след драма в последните секунди пред близо 20 хиляди зрители в зала "Ланксес Арена".

През първото полувреме "Барса" успя да вземе добра преднина от 3 гола, но още до почивката тя бе заличена. В последните минути на срещата двата тима си разменяха попадения и резултатът бе равен 16 секунди преди финалната сирена. В последната си атака обаче "Вардар" стигна до победен гол, дело на разпределителя Лука Циндрич. Хърватинът отбеляза точно 3 секунди преди края и "Барселона" нямаше време да отговори, губейки от македонския си опонент за първи път в 11 срещи помежду им. 

Снимка: ehffinal4.com

"Вардар" е първият македонски отбор в 56-годишната историята на турнира, който достига до финалната среща. А състав от балканите не е участвал в битката за трофея от 2004 година, когато той стана притежание на словенския "Целие". 

Най-резултатни за успеха на "Вардар" бяха Иван Чупич и синът на легендата Талант Дуйшебаев - Алекс, като и двамата се разписаха по 7 пъти. Циндрич вкара последните 3 попадения за своя тим и завърши с общо 4. Ключови изяви имаше и вратарят Арпад Щербик, направил 14 спасявания. Бившият страж на "Барселона" ще играе на финала в шампионската лига за четвърти път, като във всеки от случаите го прави с различен отбор. Предишните му появи са със "Барса", "Сиудад Реал" и Атлетико "Мадрид". 

Постижението на "Вардар" е още по-впечатляващо, тъй като през 2017 година и женският отбор на клуба достигна финала в шампионската лига при дамите, като подобно съвпадение се случва за първи път в историята на европейския клубен хандбал.

На финала, който ще се играе в неделя вечер, съперник на "Вардар" ще бъде звездният тим на "Пари Сен Жермен", който от своя страна излиза в решителния мач за първи път в клубната си история. На полуфиналите воденият от суперзвездите Никола Карабатич и Даниел Нарсис отбор елиминира унгарския шампион "Веспрем" с 27:26. И тази среща се реши в последните секунди, когато французите показаха перфектна защита и отразиха последното нападение на съперника.

"Веспрем" бе част от финалната четворка за четвърта поредна година, но както и в предишните три, отново ще си тръгне от Кьолн без мечтания трофей.

А ПСЖ може да стане едва вторият френски представител, печелил европейската титла, след Монпелие през 2003 година, когато в състава на шампионите бе именно Карабатич, както и настоящият вратар на парижани - Тиери Омейе.