на живо

Словения детронира Испания и е на финал в Евробаскет

18-годишният Лука Дончич отново над всички

Словения поднесе голямата изненада на Евробаскет 2017, детронирайки шампиона Испания. Соченият за аутсайдер в полуфинала, тим на словенците не само се справи със звездите на иберийците, а ги разби с 92:72.

Зрителите в зала "Синан Ердем" в Истанбул станаха свидетели на много качествен баскетбол от Словения. Съставът, чийто най-голям успех досега беше петото място на Евробаскет 2013, когато беше домакин, записа осма поредна победа.

Великото поколение на Испания, водено от Пау Гасол и Хуан Карлос Наваро, което спечели три пъти европейското първенство и веднъж световното, напуска голямата сцена, като ще опита да се сбогува с публиката поне с бронзов медал.

От самото начало на срещата Словения игра по-концентрирано и със страхотен колектив успя да надделее над далеч по-именития си съперник. Петима играчи на словенците завършиха с двуцифрен точков актив. Над всички беше 18-годишното дете чудо Лука Дончич.

Гардът вкара 11 точки, овладя 12 борби и добави осем асистенции. Силен мач направиха и две от опитените фигури - капитанът Горан Драгич и Антъни Рандолф, които записаха по 15 точки. Клемен Препелич също беше на висота с 13 точки.

Освен колектива, голямата разлика се оказа в стрелбата от зоната за три точки. Словенците отбелязаха 14 тройки от 25 опита (67%) срещу седем от 27 за испанците.

Словения започна много силно и с перфектна стрелба успя да отвори разлика. След първото полувреме авансът на словенците беше четири точки, но големият удар дойде в третата четвърт. Тогава тимът на Игор Кокошков спечели с 24:12 и стана ясно, че за великите испанци връщане в мача няма.

Испания се предаде в средата на последната четвърт, когато Препелич вкара третата си тройка на около метър зад линията и със стрелба през човек. Това сякаш пречупи шампионите и те пропуснаха много от атаките си до края.

Словения е първият финалист и ще чака своя съперник от победителя в мача между Русия и Сърбия, който е утре вечер.

Тагове:

@