на живо

Служебният кабинет отпусна 5,4 млн. лв. за световното по волейбол

Общата предвидена от държавата сума за домакинството е 9,25 млн. лв.

БГНЕС

Министерският съвет одобри допълнителни разходи от 5,4 млн. лв. по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Става сума за втория от трите предвидени транша за организирането и провеждането на световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г., което България ще посрещне съвместно с Италия. Двете страни организираха и европейското през 2015 г., за което държавата отдели 839 476 лв.

През миналата година за Мондиал 2018 бяха отпуснати 2,6 млн. лв., а догодина ще бъдат преведени последните около 3 млн. лв. В края на 2015 г. правителството реши да даде общо 5 млн. долара (9,25 млн. лв.). Сумата покрива таксата за домакинство, която трябва да се преведе от българска страна на Международната федерация по волейбол (FIVB). Ангажиментът на Италия, където ще се играе финалната четворка на турнира, е 10 млн. долара.

Турнирът ще се проведе от 10 до 30 септември 2018 г. За първи път в историята домакинстват две страни. България ще приеме две от групите в първата фаза, както и единия поток от втория етап. Срещите ще са в зала "Арена Армеец" в София", в зала "Конгресна" във Варна и в "Булстрад Арена" в Русе. Вариантът със зала "Колодрума" в Пловдив отпадна.

През януари спортното министерство отпусна 591 755 лв. за трите домакински мача в Световната лига - на 9, 10 и 11 юли срещу Полша, Канада и Бразилия във Варна. Преди време федерацията изчисли, че участието в надпреварата тази година ще струва над 650 000 лв. че тя може да осигури само 93 000 лв. собствени средства.

Служебният премиер Огнян Герджиков е и вицепрезидент на волейболната централа.