на живо

"Смърфовете", които даряват храна и топлина (ВИДЕО)

Привържениците на "Локомотив" Пловдив посетиха приюта на отец Иван, за да осигурят хранителни продукти и топлина на нуждаещите се

"Смърфовете", които даряват храна и топлина (ВИДЕО)

Какво е благотворителността? Събиране на средства? Начин за подкрепа на хора в нужда? Всичко това, но и много повече. Благотворителността трябва да е потребност, дълг и опит за промяна на тежката ситуация.

Свикнали сме протегнатата ръка да е към спорта - за отбори, изпаднали в нужда, за зали, тънещи в разруха... Феновете футболния на "Локомотив" Пловдив обаче избраха обратната посока. И без да се колебаят се появиха пред приюта на отец Иван в Нови хан.

От години той и синът му - отец Григорий ,се грижат за хора в нужда. Последните месеци те определят като най-трудни за приютите в Нови Хан и Якимово, където живеят над 250 души. Причината – липса на дарения в необичайните времена, в които живеем.

За това привържениците в черно-бяло се отзоваха с пълен бус с хранителни продукти, перилни препарати и дърва за отопление за студените месеци.

"Футболът и доброто винаги са вървели ръка за ръка. Последните инициативи на фенклуба на „Локомотив“ цели да покаже точно това – другото лице на футбола. През последните години много се насочва вниманието към проблемите, към хулиганството, към расизма, а футболният фен има съвсем друго лице, именно него искаме да покажем.", споделя Боян Ванев, който е част от фенклуба на "Локомотив" Пловдив.

"Започнаха да излизат новини, че приютът е пред фалит, че идва зима и не се знае как ще преживеят. Решихме, че трябва да помогнем и да се включим. Успяхме да донесем доста неща, които са необходими и да накараме да се чувстват щастливи и децата, и всички останали. Много е приятно да те посрещнат по този начин и да се израдват на това, което ти си направил за тях. Да бъдеш полезен е най-хубавото нещо, което изпълва дните ни", добавя Алис Аведикян

За отец Григорий дарението е истинска изненада: "Това ни дава много енергия, много заряд. Като виждаш, че толкова млади хора подкрепят твоето дело - това ти дава стимул да продължиш."

Малки и големи получиха по книжка, в която могат да прочета повече за историята на пловдивския клуб, за успехите и трудностите по пътя към триумфа в турнира Купата на България през 2019 и 2020 година. А, за всеки от приюта имаше шалчета на "Локомотив" и специална Купа - за шампионите в живота.

„За нас те са Супершампионите, защото сме ставали свидетели през годините как много успели хора са тръгнали точно от такива приюти, не само в България, а по целия свят. Така че тези деца имат реалния шанс да станат едни бъдещи шампиони в най-различни области", казват феновете.

Те обещават, че за Коледа отново ще се върнат, но с още по-голяма подкрепа.  Приютите продължават да имат нужда от помощ, но заразното добро, на което са свидетели през последните месеци, ги кара да вярват, че за пореден път всичко ще се нареди. Трябва само да повярват. А, вярата идва с усмивките, защото извън материалните подаръци - най-ценни остават детския смях, вниманието, което са получили и греещите очи от получената любов.