на живо

Спортът и коронавирусът: Къде какво е отменено?

Разпространението на заразата повлия на спортните шампионати по света

Reuters

Разпространението на коронавируса е един от най-големите проблеми в световен мащаб. От COVID-19 вече са болни над 100 хиляди човека, а жертвите са близо 3500. 

Очаквано болестта се отрази и на спорта. В опит да ограничат заразата, редица федерации прибегнаха до най-логичното - да отменят или да оставят без публика спортни събития. 

У нас открит случай на заразен човек все още няма, но Министерството на младежта и спорта излезе със съвети, в които препоръчва зрителите да стоят на 1 м разстояние един от друг. В други краища на света действат по-радикално.

ФУТБОЛ:

Отменени: Очаквано футболното първенство в Китай, където заразените са над 80 000, е отменено. Местните тимове пък прекратиха участието си в азиатската Шампионска лига. В Корея също преустановиха мачовете. В най-засегната европейска страна - Италия (над 4600 заразени), част от мачовете в Серия "А" бяха отменени. Очаква се решение кога да бъдат проведени в бъдеще. 

Без публика: Поне до 3 април футболните срещи в Италия, ако се играят, ще са без публика. Без зрители ще останат и реваншът в Шампионската лига между "Валенсия" и "Аталанта", както и двата мача от Лига Европа между "Интер" и "Хетафе". 

Снимка: Reuters

В Серия "А" пък въведоха редица нови правила, като забраниха храната в съблекалните, бутилките с вода трябва да са индивидуални, а всички помещения се дезинфекцират по график.

В останалите първенства в Европа животът продължава, въпреки коронавируса. Във Франция за момента е отменен само един мач - между "Страсбург" и ПСЖ. Английският "Нюкасъл" забрани поздравите със здрависване. 

Женски футбол: Националният отбор на Венецуела не беше допуснат да влезе в Турция, за да играе мач, след като преди това дамите бяха в Рим.

Снимка: formula1.com

МОТОРНИ СПОРТОВЕ:

Мото Джи Пи: Стартът в Катар беше отменен. Така сезонът ще започне на 5 април в САЩ. 

Формула 1: За първи път от 2011 г. беше отменен Гран при. Състезанието в Китай трябваше да се проведе на 19 април, но за сега няма нова дата за провеждането му. 

ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ: През май трябва да стане ясно дали най-важното спортно събитие за годината ще се проведе. За сега организаторите на Игрите в Токио не са обсъждали такава възможност.

Снимка: Reuters

ЛЕКА АТЛЕТИКА: Първенството на Азия на закрито, което трябваше да се проведе на 12 и 13 февруари в Китай, очаквано няма да се проведе. Маратонът на Рим също за момента е отменен. Събитието в Барселона също е под въпрос. 

Снимка: Getty Images

ТЕНИС: До момента няма данни някои от турнирите от серията "Мастърс" да е под заплаха от отмяна. Организаторите на надпреварата в Индиън Уелс заявиха, че ще осигурят 250 станции с дезинфектанти на трибуните и около кортовете. Тенисистите пък ще трябва да си носят собствени кърпи. 

Снимка: btvnovinite.bg

СКИ АЛПИЙСКИ ДИСЦИПЛИНИ: Стартът от Световната купа в Кортина Д'ампецо (от 16 до 22 март) беше отменен.

Снимка: Ладислав Цветков