на живо

Спортните министри на Балканите решават: Евро 2028 или Мондиал 2030?

Първият Меморандум за разбирателство беше подписан в Солун

Спортните министри на Балканите решават: Евро 2028 или Мондиал 2030?

Спортните министри на България, Гърция, Румъния и Сърбия се събраха на поредна среща, този път в Солун. Поводът беше общата кандидатура на страните за домакинство на европейското първенство по футбол през 2028 или световното първенство през 2030 г.

Българският министър на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, заместник-министърът на културата и спорта на Гърция Йоргос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей бяха придружени и от представители на футболните федерации на страните. Президентът на БФС Борислав Михайлов беше родният представител в Солун.

За първи път беше подписан и официален документ - Меморандум за разбирателство, който поставя началото на сътрудничеството и на инициативен комитет за общо домакинство на един от двата големи футболни форума. Министър Кралев предложи до края на 2019 г. да бъде решено дали страните ще кандидатстват за световно или европейско първенство.

"Вярвам, че обществото успя да приеме идеята за обща кандидатура за престижен спортен форум, защото това е шанс да направим нещо добро за Балканите, нещо историческо - което ще помогне изключително много за развитието на региона", заяви Красен Кралев.

За момента България клони по-скоро към предложение за домакинство на европейско първенство, тъй като изискванията за инфраструктурата са по-лесно постижими. Около 70% от подготовката е свързана с построяването на нови съоръжения, като още при първите срещи беше обявено, че страната ни трябва да разполага с 4 стадиона. Това означава построяването или реконструирането на съоръжения. 

Министърът обяви, че в момента не може да се каже в кои градове ще бъдат построени стадионите.

"Пловдив може да е много футболен град, но ако двата клуба не искат да играят на един стадион няма смисъл правим такъв. За 3-4 дербита на година не си заслужава. Всичко зависи от местната власт, дали тя го иска и ще го ползва", заяви той.

Следващата среща на министрите и представителите на футболните федерации ще е през юни в Румъния.