на живо

Спряха реконструкцията на Зимния дворец

Решението е на премиера Бойко Борисов

Обществената поръчка за основна реконструкция на Зимния дворец в София бе включена от премиера Бойко Борисов в поредицата спрени процедури в последните дни.

"Наредил съм утре на спортния министър (Красен Кралев - бел. ред.) да подготви документите да спрем Зимния дворец. Там от моята проверка излизат неща, които, да кажем, не са престъпление, но може да се направят по-добре", заяви Борисов пред журналисти по време на посещение в Брюксел.

"Изпълних указанията на премиера и спираме процедурата, тъй като все още сме в ранен етап - на подаване на оферти", заяви Кралев.

Прогнозната стойност на ремонта е 35 милиона лева с ДДС, колкото отпусна правителството на Пламен Орешарски на "Академика 2011". Тогавашният спортен министър Мариана Георгиева се опита да прокара поръчка за 50 милиона лева, а за изпълнител беше избран консорциум с водеща компания "Главболгарстрой".

За прекратяването на старата поръчка се бориха служебният спортен министър Евгения Раданова и настоящият Красен Кралев. В крайна сметка съдът сложи край на процедурата, която беше спряна от настоящото ръководство на "Академика" с мотива "недостатъчен финансов ресурс". След половин година забавяне фирмата пусна нова процедура за наличните 35 милиона лева, отпуснати целево от кабинета "Орешарски".