на живо

Сравниха Верстапен с легендите Шумахер и Сена

19-годишният пилот на "Ред Бул" бе засипан с похвали заради представянето си в Гран При на Бразилия

Getty Images

Пилотът на "Ред Бул" Макс Верстапен бе сравнен с легендите във Формула 1 Аертон Сена и Михаел Шумахер заради феноменалното си каране във водния ад на "Интерлагос" в неделя.

19-годишният холандец сложи по-късно от останалите задължителните гуми за екстремно мокро време, но въпреки това успя да изпревари 13 съперникови болида в последните 15 обиколки и да финишира на трето място в Гран При на Бразилия.

Снимка: Getty Images

След края на състезанието ръководителят на "Ред Бул" Кристиан Хорнер бе категоричен, че зрителите са видели нещо специално.

"Не мога да си представя нещо по-добро от това. Мисля, че станахме свидетели на нещо много специално", заяви Хорнер.

Хорнер бе запитан дали карането на Верстапен може да се сравни с емблематичните изпълнения на мокър асфалт на Сена в Монако през 1984 г. и на Шумахер в Испания през 1996 г.: "Мисля, че е точно такова. Трябва да се сравнява с тези велики моменти".

Снимка: Getty Images

"Не виждаме често подобни състезания в моторните спортове, а това, което се случи днес беше много, много специално", добави той.

Верстапен беше похвален и заради интелигентното си и разчетено поведение в неприятните за каране условия. Той се възползва от честите излизания на колата за сигурност, за да разбере къде по завоите има по-добро сцепление.

Снимка: Getty Images

"Макс просто изследваше. Дори зад колата за сигурност се виждаше как минава по различни трасета в търсене на сцепление. Знаете, че тези момчета идват от картинга. Това изглеждаше точно като картинг подход - търсене на външната линия, външната линия на завой 3, външната линия на правата", добави Хорнер.