на живо

Сребърен медал за България на европейското по щанги, Стилян Гроздев на опит от златото

Българинът изпусна първото място в последния момент

Стилян Гроздев стана европейски вицешампион по вдигане на тежести на първенството на Стария континент в категория до 62 килограма.

Българинът достигна двубой от 293 кг. Той бе първи и в изхвърлянето със 135 килограма, с които успя да се справи в третия си опит. Преди това Стилян вдигна 129 и 132. В изтласкването Гроздев не изпита трудности с тежестите на 152 и 158, но 165 се оказаха твърде много. Неговият опит бе последен в състезанието, а евентуален успех го окичваше със златото.

Златният медал грабна грузинецът Шота Мишвелидзе с двубой от 299 кг. В движението изхвърляне той завърши втори със 134, но силното изтласкване му помогна да изтръгне от българина медала.

Бронзът остана при представителя на домакините Илие Йонут, който бе четвърти в първото движение със 129, но с три успеха при изтласкването спечели третото място.

Другия българин - Владимир Урумов, бе сред фаворитите за медал, като след изхвърлянето заемаше третата позиция, но в движението изтласкване направи два неуспешни опита на 150 кг, въпреки че при второто излизане съдиите първоначално зачетоха опита с 2-1 гласа, но в последствие промениха своето решение.

Това е втори медал за България на шампионата, като до този момент българските участници на европейското първенство взеха бронз, спечелен от Даниела Пандова в категория до 48 кг. 16-годишният Ангел Русев пък се нареди пети при 56-килограмовите, а по-рано днес Мая Иванова завърши седма при 53-килограмовите.

Европейското първенство в румънската столица приключва в неделя, първи април.