на живо

Стадион върху скалите и изненади от Германия и Турция чакат "Лудогорец" в мачовете от Лига Европа

"Брага", "Хофенхайм" и "Истанбул" попаднаха в една група с българския шампион

Lap.bg

Жребият за Лига Европа постави "Лудогорец" в не много приятна ситуация. Трите тима, с които ще си съперничат "орлите" са едни от най-силните в турнира. Шампионите избегнаха грандовете "Милан" и "Арсенал", но са в компанията на португалския "Брага", германския "Хофенхайм" и турския "Истанбул".

Водач в групата е "Брага". Тимът е основан през 1921 г., но в началото на 40-е сменя екипировката си с червено-бяла по примера на... "Арсенал". Просто президентът тогава е фен на "артилеристите" от Лондон. Въпреки че тази година и двата отбора ще играят в един турнир, няма да могат да се срещнат на терена. 

"Брага" всъщност е редовен участник в груповите фази на европейските клубни турнири от 2007 г. насам. Най-успешен сезон за отбора е 2010/2011, когато португалските "алтилеристи" играят финал срещу "Порто" в Лига Европа, но губят. 

Снимка: Getty Images

Една от екзотиките, на които ще могат да се насладят футболистите, щаба и феновете на "Лудогорец" при гостуването си на тима е градският стадион. Той е построен през 2003 г. и се намира в... скала. Точно така! Вместо странични трибуни, съоръжението е заобиколено от планински масиви. Той беше един от най-атрактивните терени по време на европейското първенство през 2004 г. (това е и форумът, заради който беше построен). На него българският национален отбор загуби с 0:2 от Дания в групата си.

В четворката на "Лудогорец" от трета урна акостира германският "Хофенхайм". Тимът, който отпадна от "Ливърпул" в плейофите за влизане на групите на Шампионска лига. Тимът влезе в "Бундеслигата" през 2009 г. До тогава играеше във второто ниво на германския футбол. 

Снимка: Getty Images

"Хофенхайм" се луташе около средата на класирането, но не липсваха и сезони, в които се бореше за оставане в елита. До тази година, когато завърши на четвърто място и си спечели участие в европейските клубни турнири.

Последният отбор в групата на "Лудогорец" изглежда най-опасен. "Истанбул Башакшехир" също пристига в групите на Лига Европа от квалификациите за Шампионска лига. Турският тим измъчи доста "Севиля" и до последно испанците трепереха за мястото си в по-силния турнир.

Снимка: Getty Images

Отборът е само на 27 години, а най-голямото му постижение е второто място в крайното класиране на турската лига през миналия сезон. Всъщност "Истанбул Башакшехир" носи това име от 2014 г. Преди това се нарича "Бюлюкшхир Белидиеспор" и играе предимно във втория ешалон.

В тима играе бившият футболист на "Лудогорец" Жуниор Кайсара.