на живо

Стефан Христов ще представя България в колоезденето на олимпийските игри в Рио

Христов се цели в топ 50 в общия старт на игрите в Бразилия

Стефан Христов ще представя България в надпреварата по колоездене на шосе на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

"Управителният съвет взе решение квотата за Рио да получи Стефан Христов. Това е на базата на няколко неща, сред които съществен принос за спечелване на квотата и състезанията, в които е участвал. Освен това това е уважение към него", каза председателят на Българския колоездачен съюз (БКС) Евгени Димитров.

България получи квота за олимпийските игри, тъй като има един представител в топ 200 на индивидуалната ранглиста на Eвропейския тур за 2015 година. Tова е Стефан Христов, който зае 103-о място в нея със 128 точки.

Другият кандидат за визата бе Hиколай Михайлов, който през миналата година стана първият българин, участвал в "Джирото"- Обиколката на Италия.

Цели за класиране пред Христов в Рио не са поставяни, но неговото желание е да бъде сред първите 50 в общия старт.

От БКС съобщиха още, че 65-о издание на Обиколката на България ще се проведе от 28 август до 2 септември. Състезанието ще включва шест етапа в шест дни, а градовете, пред които ще премине са София, Пловдив, Кърджали, Ивайловград, Елена, Мъглиш и Троян. Общата дължина е около 900 километра.
До момента заявки за участие са подали състезатели от над 20 държави.