на живо

"Стяуа" Букурещ сменя името си на ФК "Спорт Бекали"?

Другият път пред отбора е банкрут, заяви президентът на клуба

Румънският гранд "Стяуа" Букурещ най-вероятно ще смени името си на ФК "Спорт Бекали", за да може да продължи да участва в местното първенство. Това съобщи президентът на тима - бизнесменът и политик Джиджи Бекали.

Причината за кардиналната промяна са съдебните спорове, които отборът води от години. 

26-кратният шампион на Румъния и носител на 22 купи на страната е основан през 1947 г. от армията. През 1999 г. грандът стана частен клуб, за да може да участва в турнирите на УЕФА. 

Тогава румънската армия заведе дело срещу клуба за собственост върху името и емблемата. Отборът загуби делото и през 2015 г. смени символа си. Сега обаче наред е името, произнесе се Апелативния съд в северната ни съседка.

"Това или е враждебност от Апелативния съд, или е враждебност от страна на военните. Ако е така, ние нямаме никакъв шанс, аз съм нищо пред тях. Няма да се занимавам на сила с това. Ако те са се намесили тук, ще се намесят и по друг начин. Щом е така, тогава вървим към банкрут", категоричен беше Бакали.

Въпреки дейното си участие в съдебните спорове и опита да запази името и емблемата, бизнесменът си остава крайно непопулярен сред феновете на отбора. 

Бекали е взел решението да преименува отбора на себе си, за да не се налага да бъде въвеждана нова емблема и абревиатурата "FCSB" да се запази.