на живо

Стойка Кръстева, Ивет Горанова и ансамбълът получиха своите "Спортни Икари"

"Като виждам как хората ми се възхищават, осъзнавам, че аз за тях съм пример", заяви златната медалистка в каратето от Игрите в Токио

Lap.bg

Очаквано в олимпийската година не една, а две дами бяха отличени с престижната награда "Спортен Икар". Шампионките в бокса и каратето от Игрите в Токио - Стойка Кръстева и Ивет Горанова, получиха своите статуетки на церемония в столицата.

Ансамбълът по художествена гимнастика беше отличен за отбор на годината. От Игрите момичетата на Весела Димитрова се завърнаха с първа олимпийска титла за България в този спорт.

Снимка: Lap.bg

Другите медалистки от Токио - Антоанета Костадинова (сребро в спортната стрелба), Тайбе Юсеин и Евелина Николова (бронз в борбата), взеха награди за Впечатляващо представяне. 

Снимка: Lap.bg

Наградите за млади и талантливи спортисти са две - за Изабела Янкова, който стана европейска шампионка по планинско колоездене, и за Николай Русев, който стана световен шампион в спортното катерене. 

Снимка: Lap.bg

В категорията "Пробив в световния спорт" отличията са за плувеца Йосиф Миладинов, който завърши на 8-мо място на олимпийските игри и стана европейски шампион на 100 м бътерфлай, както и за гребецът Емил Нейков, който е световен и европейски шампион на скиф до 23 години.

"Най-пресният" световен шампион - първенецът по вдигане на тежести Карлос Насар ще получи приз за достойно представяне през годината.

Снимка: Lap.bg

Параолимпийците Християн Стоянов (1500 м) и Ружди Ружди (тласкане на гюле) ще бъдат отличени за висок спортен дух.

Наградата "Шампионско дълголетие" отива при футболиста Мартин Камбуров, който подобри рекорда на Петър Жеков за най-много голове в родния шампионат. 

Снимка: Lap.bg

Наградата за "феърплей" се връчва на Николай Недков (ориентиране), спасил живота на своя конкурент Станислав Пачник (Полша) по време на Световното първенство в Турция, както и на футболния рефер Ивайло Стоянов, участвал активно в спасяването на турски международен шофьор при пътно-транспортен инцидент в Кресненското дефиле.