на живо

Петчасов трилър беляза втория ден на "Аустрелиън Оупън"

Иво Карлович с обрат от 0:2 до 3:2 срещу Хорасио Себайос

Getty Images

5 часа и 22 минути – толкова бяха необходими на хърватина Иво Карлович, за да направи знаменит обрат срещу аржентинеца Хорасио Себайос и да го победи с 6:7, 3:6, 7:5, 6:2, 22:20 в първия кръг на Откритото първенство на Австралия.

Само решителната пета част продължи 2:41 часа, като двамата не успяха да се пробият нито веднъж до 20:20 гейма. Именно тогава силите на Себайос отслабнаха значително. Опитният хърватин се възползва и затвори мача в своя полза.

Първите два сета на срещата отидоха в сметката на 31-годишния Себайос, който демонстрира концентриран и много разнообраен тенис.

В следващите две части обаче на помощ на Карлович дойде запазеният му „бомбен” сервис. Хърватският ветеран намери ритъма в играта си и след 7:5, 6:2 докара двубоя до решителен пети сет. Драмата достигна връхната си точка именно в него. Двамата тенисисти продължиха да взимат подаванията си до 21:20 в полза на Карлович, когато той получи две точки за спечелване на мача при 40:15. Себайос спаси първата, но при втората нямаше какво да направи след прехвърлящия удар на 208-сантиметровия Карлович.

Във втория кръг на турнира 37-годишният хърватин, поставен под номер 20 в основната схема, ще срещне участващия с "уайлд кард" австралиец Андрю Уитингтън (номер 194 в ранглистата на АТП).