на живо

Тайбе Юсеин ще се бори за злато в Сърбия

Българската победи световна шампионка със страхотна атака в последната секунда

Тайбе Юсеин ще се бори за златен медал в категория до 63 кг на европейското първенство в Нови Сад, Сърбия, след като преодоля две силни съпернички до финала, насрочен за тази вечер след 19 ч. българско време.

Останалите трима родни представители обаче отпаднаха рано в категориите си от първия ден на турнира.

Българката започна много силно, побеждавайки на четвъртфиналите световната и двукратна европейска шампионка Юлия Остапчук. Украинката водеше с 4:3 три секунди преди края, но Юсеин успя да я събори на тепиха и поведе с 5:4 след пренасяне. Треньорският щаб на украинците оспори точките с претенции за изтичане на хронометъра, но повторението доказа, че стъпалото на Остапчук докосва тепиха в последната секунда и съдиите присъдиха нова точка на българката за крайното 6:4 в нейна полза.

На полуфиналите Тайбе Юсеин излезе срещу бронзовата медалистка от 2011 г. Инна Тражукова. Българката направи много силно начало на схватката и поведе с 8:0 след само минута и 30 секунди на тепиха, а през втората част на двубоя предимно се защитаваше. След като бе избутана извън тепиха три пъти обаче, Юсеин направи хвърляне през гърди срещу рускинята и с това сложи край на на двубоя при 15:5.

На финала българката ще срещне полякинята Моника Михалик, която днес празнува 37 години. Тя има три златни, четири сребърни и два бронзови медала от европейски първенства, а също така и три трети места на световни шампионати. Най-големия си успех обаче Михалик постигна миналата година в Рио де Жанейро, когато победи Инна Тражукова в битка за бронзовото отличие на олимпийските игри.

Тагове: