на живо

Тайсън Фюри спипан с кокаин, отнемат му титлите

Положителната проба е взета на 22 септември

Getty Images

Световният шампион по бокс в тежка категория Тайсън Фюри е дал положителна проба за кокаин и вероятно ще бъде лишен от титлите си. Британецът отказа реванша срещу Владимир Кличко, насрочен за 29 октомври, заради "здравословни проблеми". Според ESPN тестът с положителна проба му е направен на 22 септември. 

Изданието разкрива, че в урината на боксьора е засечено веществото - бензоилекгонин, което е в основата на наркотика.

Организаторите на срещата между Кличко и Фюри също са били уведомени за положителната проба с писмо, подписано от президентът на Световната антидопингова агенция - д-р Маргарет Гудман.

"Господин Фюри може да изиска отваряне на своята Б-проба", пише в официалната позиция.

Самият боксьор е намеквал в миналото, че е посягал към наркотици, за да се справи със състоянията си на депресия. На този етап все още няма официално изявление от щаба на шампиона, популярен с прякора си Джипси Кинг. Очаква се и официално потвърждение за положителната проба.

"Ако информацията е вярна, ще е много жалко, че не поискахме подобен тест и преди първия мач", заяви пред ESPN мениджърът на Кличко - Бернд Бонте.

"Новината обаче не е изненадваща за нас. Това обяснява голяма част от изцепките му и дори отсъствието му на последната пресконференция", допълни той.

Фюри е заплашен не само с отнемане на титлите му като шампион в тежка категория на три федерации WBA, WBO и IBO, а и с пълно спиране на правата като спортист и забрана за участие в мачове от антидопинговата агенция на Великобритания.