на живо

Тъмни облаци над кариерата на Джокович

Световният №1 ще може да играе само в два от турнирите от Големия шлем

Reuters

Новак Джокович напусна Австралия, но проблемите за световния №1 в тениса едва сега започват. Тъмни облаци надвисват над кариерата на сърбина, който не е ваксиниран срещу COVID-19.

Заради това той ще може да участва само в два от турнирите в Големия шлем до края на сезона. Ако не се ваксинира, Джокович, който преследва рекордна 21-ва купа, ще бъде допуснат само до "Ролан Гарос" и "Уимбълдън".

"Има възможност да участвав Париж, защото здравният протокол на турнира го позволява.", коментира спортният министър на Франция - Роксана Марачинеану.

Снимка: Reuters

Откритото първенство на САЩ обаче в момента е забранена зона за Джокович, тъй като страната има строги правила - границата могат да преминават единствено ваксинирани чужденци.

Проблем за световния №1 е, че три от деветте турнира от серията "Мастърс 1000" са в Щатите - в Индиън Уелс, Маями и Синсинати. Първият ще се проведе между 10 и 20 март и е вторият важен за сезона след Australian Open.

Джокович няма да може да играе и за Сърбия в Купа "Дейвис", защото домакин ще бъде Австралия. Западните ни съседи отпаднаха от Хърватия в полуфиналите на предишното издание, а за настоящото получиха покана от организаторите във втора поредна година.