на живо

Таня Богомилова пожела олимпийска титла на Антъни (ВИДЕО)

В главата му има място само за плуване и за още плуване, казва легендата

Олимпийска титла. Всеки спортист мечтае за нея. Малцина са тези, които сбъдват мечтата. Таланти, много, но до Олимп се стига с къртовски труд, стоманена воля и характер, който не познава отстъпление. Връх в историята на родното плуване е именно такъв - олимпийски. За този миг на гордост в Сеул'88 трябва да благодарим на Таня Богомилова.

На летните игри в столицата на Южна Корея Богомилова отива за злато на 200 метра бруст. Води почти до края на дистанцията като до тогава плува под световния рекорд, но...не разчита правилно силите си и остава четвърта. Болката й е голяма, но има 48 часа да я трансформира в спортна злоба и да триумфира на 100 метра бруст. Прави го.

Днес, 29 години по-късно, легендарната Богомилова жадува отново да чуе българския химн на олимпийския турнир по плуване. Дори знае кой може да го постигне. Разбира се, че Антъни Иванов - момчето, което спечели исторически бронз на световното за юноши в Индианаполис в изключително трудната и атрактивна дисциплина 200 метра бътерфлай.

"Пожелавам му да стане олимпийски шампион. Да сбъдне мечтите си, да реализира целите и таланта си. Убедена съм, че има сили да го направи, защото в главата му има място само за плуване и за още плуване", вещае Богомилова, която от години е начело на родната федерация.