на живо

Тенисист от топ 30 е участвал в манипулиране на мачове

Замесени са 135 професионални тенисисти

Getty Images

ФБР е започнало мащабна акция за разкриване на схема за манипулиране на тенис срещи след съвместно разследване на германското издание Die Welt и германската национална телевизия ZDF.

Според германските медии, сред замесените 135 професионални тенисисти има и играч от топ 30 на световната ранглиста. Разследването се води в седем европейски държави и е свързано с арменската мафия. 

Не се съобщават имена, но представителят на първите 30 е играч с три титли от АТП в кариерата си.

От настоящите тенисисти в топ 30 с по три титли от АТП са грузинецът Николос Басилашвили (№26), французинът Беноа Пер (№24), австралиецът Алекс Де Минор (№18), аржентинецът Диего Шварцман (№14) и италианецът Матео Беретини (№8).

"Свързана е арменската мрежа за манипулиране на срещи, която е разпространена в седем европейски държави. Замесените хора са много интелигентни и са извършили измами в изключително големи мащаби", потвърди министърът на правосъдието на Белгия Ерик Бишоп пред ZDF.

Според Бишоп, всеки мач е водил до печалба от десетки хиляди евро. Той също така съобщава, че уреждащите са били в близък контакт с тенисистите на корта.