на живо

Тръгва си или остава: Какво се случва с Роналдо

Проблемът започна преди година, но ще приключи със споразумение

Минути след като спечели Шампионската лига за 5-и път, Кристиано Роналдо шокира с мъгляв намек за бъдещето си в „Реал” Мадрид. Очевидно между звездата и клуба зрее напрежение, а ситуацията ще се изясни напълно едва през лятото.

Поне на пръв поглед обаче всички фактори поставят в силна позиция президента на "Реал" Флорентино Перес. Първо, в договора на Роналдо има откупна клауза в размер на 1 милиард евро. Сумата наистина е космическа и е малко вероятно някой да я плати. Освен това през последните седмици вървят преговори за нов контракт. Сегашният изтича през юни 2021 г.

В началото на май агентът на футболиста Жорже Мендеш се срещна с изпълнителния директор на клуба Хосе Ангел Санчес и двамата обсъдиха подробности по евентуалната сделка с подобрени условия.

Дискутираната заплата е от порядъка на 30-33 милиона евро. Тя би счупила световния рекорд, ако се вземат предвид всички бонуси за спечелване на Шампионската лига и „Златната топка”. Очевидно подписите още не са поставени, но пазарлъкът тече с пълна сила.

Първо пропукване

Всичко започна точно преди година, веднага след втория пореден триумф в Шампионската лига в Кардиф. Тогава Перес обеща на Роналдо увеличение на заплатата (23 милиона евро годишно), въпреки че договорът му бе подписан съвсем скоро - през ноември 2016 г.

Първите признаци за пропукване в отношенията се появиха на 16 юни - португалското издание „А Бола” съобщи, че Кристиано иска да напусне „Сантяго Бернабеу”. Слух, който така и не бе отречен.

Именно лятото на 2017 г. промени завинаги финансовите измерения във футбола - Неймар премина от „Барселона” в „Пари Сен Жермен” срещу рекордните 222 милиона евро и се разбра за възнаграждение в размер на 37 милиона евро годишно. Параметрите в новото споразумение на Лионел Меси с „Барселона” се пазят в тайна, но по всяка вероятност аржентинецът получава по 33 милиона евро.

Всичко това със сигурност е накарало Кристиано да се почувства пренебрегнат, още повече че именно той бе избран за №1 в света през 2016 г.

Факторът „възраст”

Кризата ескалира през септември 2017 г. със слабия старт на „Реал” в испанското първенство. Спечелените в самото начало на сезона Суперкупа на Европа и Суперкупа на Испания бяха слаба утеха за феновете.

Нещо не бе наред с Роналдо и представянето му на терена бе повече от разочароващо. Не е изключено точно тогава в ръководителите на клуба да се е прокраднала мисълта, че факторът „възраст” вече дава своето отражение. Маневрите около новия договор бяха замразени, а на преден план излезе сензационният слух за оферта към Неймар.

Без съмнение по това време Роналдо се е почувствал предаден и е започнал да обмисля напускане в края на кампанията.

Отхвърлената оферта

Ситуацията драстично се промени след зимната пауза, когато 33-годишният Кристиано отново влезе в познатата форма и помъкна отбора на гърба си в Шампионската лига и Ла Лига. Той приключи сезона с 44 гола в 44 мача и решителни попадения срещу „Пари Сен Жермен” и „Ювентус”. В средата на април вече бе решено, че португалецът е заслужил напълно нов договор. В същото време привличането на Неймар остана основен приоритет.

Роналдо обаче категорично отхвърли първата оферта и отсече, че този въпрос ще бъде обсъждан след края на сезона.

Неизбежното споразумение

Ето така се стигна до днешната ситуация. Кристиано отправи предупреждение към „Реал” направо на терена на стадион „Олимпийски” в Киев. В самия финал той така и не успя отново да се превърне в ключова фигура. В интерес на истината той всъщност остана в периферията на събитията.

Сега целта е да бъде сведено до минимум усещането за конфликт. Само че двете страни толкова често се озовават в същото положение, че светът просто престана да го забелязва.

Перес и Роналдо със сигурност ще стигнат до споразумение, просто защото те са истински икони от златна ера на „Сантяго Бернабеу”, невиждана от края на 50-те и началото на 60-те години.

Посланието на звездата със сигурност е прието. Все пак той има пълното право да говори. Точно както през септември 2012 г., Кристиано ще получи нов договор, а клубът ще излекува нараненото му его.