на живо

Трите златни мига в кариерата на Пиронкова

Ще продължи ли приказката за българката днес на „Ролан Гарос”?

Getty Images

Днес, в дъждовен, мрачен и наводнен Париж, може отново да изгрее слънце. За България. Всички погледи са вперени в първата ракета на родния тенис Цветана Пиронкова.

По предварителна програма мачът й срещу №24 в света Саманта Стоусър (Австралия) от четвъртфиналите на „Ролан Гарос” се очаква да започне не преди 18:00 часа на централния корт „Филип Шатрие”. Това, разбира се, ще се осъществи единствено, ако от небето над френската столица не се изсипе поредната порция дъжд.

Времето е последното, което влияе на нашето момиче на „Ролан Гарос”. До момента тя го доказва, демонстрирайки може би най-добрия тенис в кариерата си. Пловдивчанката не трепна от факта, че й се наложи да играе един мач в рамките на 72 часа. Това не я спря да вземе скалпа на втората в света Агниешка Радванска.

Полякинята, която след поражението се оправда с дъждовното време, тежките топки и лошото състояние на корта, инкасира първа загуба от съперничка, извън Топ 100 в ранглистата за първи път от 7 години насам. Цветана пък си осигури класиране в осмицата на турнир от Големия шлем за трети път от дебюта си в професионалния тенис през 2002 г.

Обратът от 2-6 и 0-3 срещу невярващата Радванска в Париж със сигурност ще влезе в спортните енциклопедии като един от най-драматичните и най-паметните в историята на аристократичния спорт.

Пиронкова преживя тежки мигове с любимата си игра преди цял свят да заговори за подвига й на „Ролан Гарос”. Походът й на червените кортове в Откритото първенство на Франция е още по-сладък от дирята, която остави в две последователни години на тревата на „Уимбълдън”.

През лятото на 2010 г. първата ни ракета при жените бе безпощадното торнадо в „Ол Инглънд Клъб”.

На четвъртфиналите в Лондон българката смълча трибуните като прати с еднопосочен билет у дома отново тенисистка, която тогава заемаше второ място в света – Винъс Уилямс. Американката напусна „Уимбълдън” през задния вход след като внучката на известния наш художник Енчо Пиронков й скри топката в два сета – 6-2, 6-3.

Снимка: Getty Images

На полуфиналите на Острова Пиронкова кръстоса ракета с Вера Звонарьова, но отпадна в оспорвана, трисетова битка – 6-3, 3-6, 2-6.

Година по-късно, през 2011-а, българският кошмар отново споходи Винъс Уилямс като този път срещата се състоя още на осминафиналите. Родната ни гордост в тениса разплака именитата си съперничка отново в два сета и отново с познатия резултат – 6-2, 6-3.

В следващия кръг Цвети бе спряна от №8 на планетата Петра Квитова. Чехкинята видя зор преди да пречупи желязната пловдивска воля на корта на „Уимбълдън” – трисетова драма и в крайна сметка успех за Квитова – 6-3, 6-7, 6-2. 

Снимка: Getty Images

Ако днес в Париж вали, може да е за добро. Пиронкова обича да й върви по вода. Не хленчи, че тогава топката е тежка, а кортът ставал като басейн. Излиза, бори се, пести емоции и наказва всеки, дръзнал да я подцени. Ние просто чакаме. Вече не ни пука дори за прогнозата за времето.

Имаме Пиронкова. Безценен характер под дъжда.