на живо

Трофей за Серина Уилямс на „Уимбълдън”

Американката изравни рекорд на Щефи Граф

Серина Уилямс спечели 22-рия си трофей от турнирите за Големия шлем в Оупън ерата, след като победи на финала на „Уимбълдън” германката Анджелик Кербер със 7:5, 6:3 за 1 час и 21 минути.

Така американката изравни рекорда за най-много титли от Големия шлем на обявената за най-добрата тенисистка на 20-ти век Щефи Граф.

Снимка: Getty Images

В първия сет двете тенисистки започнаха равностойно, като спечелиха подаванията си в първите четири гейма. Уилямс взе аванс 40:30 в 11-ия гейм на собствен сервис и поведе с 6:5, след това стигна до първия си пробив в мача и спечели сета.

Във втория сет Серина действаше далеч по-неуверено на посрещане и успя да спечели само две разигравания в сервис-геймовете на Кербер, след като германката допусна грешки на форхенд и в двата случая.

До осмия гейм и двете тенисистки печелиха подаванията си, но Уилямс успя да се възползва при четирите загубени разигравания на Кербер. Американката беше безпогрешна в собствения си сервис и сложи край на мача, след като германката сгреши на бекхенд за 40:0.

Снимка: Getty Images

Въпреки привидно оспорвания двубой Серина доминира в статистиката с 13 аса срещу нито един за Кербер, както и 39 печеливши удара срещу 12 за германката.

Уилямс записа и друг рекорд. Американката подобри своето лично постижение за най-възрастна победителка на турнири от Големия шлем. Тя спечели седмата си титла в "Уимбълдън" на 34 години и 287 дни, подобрявайки с близо 12 месеца рекорда, който постави миналата година на същия турнир.