на живо

"Уанда" - новото бижу на "Атлетико" Мадрид (ВИДЕО)

Стадионът ще отвори врати за първия мач на 16 септември

Facebook

"Уанда" - това е името, което шепнат феновете на "Атлетико Мадрид" от няколко дена насам. Тя не е нова футболна съпруга или приятелка, която впечатлява с красота. Е, всъщност е много впечатляваща за... стадион.

"Уанда Метрополитано" е новото бижу на Мадрид, а "дюшекчиите" са неговите горди собственици. В събота (16 септември) стадионът за първи път ще отвори врати за феновете. Тогава "Атлетико" приема "Малага" в четвъртия кръг на Примера Дивисион. Заради забавяне на довършителните работи, тимът на Диего Симеоне изигра три гостувания от началото на сезона.

Снимка: Facebook

Със сигурност зрителите ще ахнат щом прекрачат прага на съоръжението. "Уанда" може да приюти за спортно събитие 67 703 фена на "дюшекчиите". Над целите трибуни има козирка, а ВИП местата са 79. 

Паркингът е за 4000 автомобила - 1000 места са в стадиона, останалите - навън. 

Всъщност цялата инвестиция по съоръжението от страна на "Атлетико" е в размер на 170 млн. евро. Всичко разходи по строежа обаче са в размер на 310 млн. евро. Останалата сума идва от общината в Мадрид и е компенсация за клуба за територията на предишния им стадион - "Висенте Калдерон".

Снимка: Facebook

Всъщност на мястото на "Уанда" е имало стадион и преди 2017 г. Той е носил името "Ла Пейнета". През 1996 г. "Атлетико" играе там финал за Суперкупата на Испания срещу "Барселона". Мадридчани побеждават с 3:1, но това не е достатъчно да грабнат трофея след загуба 2:5 в първия мач.

С отварянето на вратите на "Уанда" "Атлетико" Мадрид си поставя нова цел - стадионът да приеме финал на Шампионската лига. От клуба са се прицелили в домакинство през 2019 г. До дни ще стане ясно дали новото бижу на Мадрид ще заблести в най-силния европейски клубен турнир.