на живо

УЕФА е съгласна за новата Висша лига, но при определени условия (ВИДЕО)

Колев: Създаването на лигата е неизбежно

Идеята за нова лига непременно ще се осъществи. Това заяви заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев.

До края на месец февруари Борислав Михайлов ще се срещне с министъра на спорта Красен Кралев, за да се обсъдят условията около проекта. Малко след това ще се организира и мероприятие, на което клубовете, ще бъдат запознати с изискванията за участие в новосформираната група.

Форматът на новото първенство ще бъде такъв, че отборите, които са в „А” група заради спортно-техническите си резултати ще запазят мястото си, а бройката ще бъде допълнена от клубове, получили „уайлд кард”. За да получат покана за присъединяване обаче, отборите ще трябва да покрият определени критерии, които ще включват финансова стабилност, история на клуба, участие в евротурнири, шампионски титли, спортна инфраструктура, фенска маса.

Павел Колев заяви, че от футболния съюз са запознали УЕФА с проекта за формирането на новата лига, но даването на този „уайлд кард” ще бъде еднократно дело:

„ С УЕФА разговорите са свързани основно с това как да избегнем евентуална санкция при нарушаване на спортните критерии. Те си запазват правото да мониторират и да изследват много вниманително всеки един от тези клубове, които са получили „уайлд кард” и си запазват правото да наложат наказание на тези клубове да играят за определен период в евротурнирите”. Колев допълни, че покана за участие в новата лига ще получи онзи ЦСКА, който отговаря на необходимите изисквания.

Другият важен момент, който Колев засегна е, че тази лига трябва да бъде администрирана от организация на клубовете, като ПФЛ: „По Закона за спорта, една лига трябва да бъде основана от федерацията, която да прехвърли управлението на първенството, а лигата да си излъчи Управителен съвет и административни отдели”, заяви още заместник-изпълнителният директор на БФС.